Tech

Hamarosan bezöldül a Facebook

Egyre több óriásvállalat dönt úgy, hogy komolyan veszi a környezettudatosságot, és megújuló energiára, valamint karbonsemlegességre koncentrál - így tesz most a Facebook is, Zuckerbergék ugyanis azt tervezik, hogy 2020-ra teljesen zöld energiaforrásokból fog működni a vállalat.

A Facebook 2013-ban lépett a környezettudatosság útjára: ekkor vásárolt ugyanis szélenergiát először, azóta pedig már három gigawattnyi szél- és napenergiára kötött szerződéseket. Mindezt arra a hálózatra vásárolta, amelyen az adatközpontjai találhatók Oregon és Virginia, valamint Új-Mexikó államban, és Svédországban. 2015-ben a vállalat megfogadta, hogy 2018-ra a működése legalább felét megújulókból fogja fedezni,

ezt a célt pedig egy évvel előbb, tavaly sikerült elérnie, amikor átlépte az 51 százalékos határt.

Zuckerbergék most újra zöld terveket szövögetnek: egy blogbejegyzésben bejelentették, hogy 2020-ra a Facebook működéséhez szükséges energia száz százalékát megújulókból akarják fedezni, ráadásul a szénkibocsájtásukat is csökkentenék 75 százalékkal. A bejegyzésben azt is megemlítik, hogy elkötelezik magukat a párizsi klímaegyezmény betartása mellett.

Nemcsak a Facebooknak vannak ilyen törekvései: júniusban a Samsung is bejelentette, hogy 2020-ra az európai, amerikai és kínai folyamatait 100 százalékban zöld energiából akarja megoldani, az Apple és a Google pedig már vásárolt annyi megújulót, hogy április óta ebből fedezze az energiaszükségleteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik