Tudomány

Kontaktlencséből támad a szemevő amőba

A fertőzés ritka, de az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az esetszám: súlyos látáskárosodást, vakságot is előidézhet. Főleg a kontaktlencsét viselőket érinti.

Az Acanthamoeba keratitis egy egysejtű élősködő, amely számos helyen megtalálható környezetünkben, például a vízben vagy a talajban. Komoly problémát a szembe jutva okoz, az úgynevezett amőbás keratitis leginkább azokat a kontaktlencsét viselő embereket érinti, akik nem fordítanak elég gondot a lencsék szakszerű tisztítására.

Egyre több a beteg

Az amőba megtelepedhet a lencse és a szem szaruhártyája között, a nedves, meleg környezet kifejezetten optimális életteret biztosít számára. A szaruhártyán lévő mikroszkopikus sérüléseken keresztül képes komoly kárt, akár vakságot okozni.

És ez miért éppen most hír? Mert a brit Metro egy friss tanulmányra hivatkozva az esetszám látványos emelkedéséről számolt be.

Míg 2000 és 2003 között a londoni Moorfields szemkórházban évente 8-10 páciensnél mutatták ki az Acanthamoeba keratitist, addig ez a szám 2001-2016 között évente 35-65-re emelkedett.

Higiénia és odafigyelés

Gyakorinak azért most sem lehet nevezni, de a növekedés mérete ijesztő. Délkelet-Anglia területén 2002-ben 100 ezer kontaktlencsét viselő ember közül 2,5 volt érintett, most 5-7,5. A betegek többsége ráadásul legkevesebb 25 százalékos látásromlással hagyja el a kórházat, és számos eset végződik vaksággal.

A fertőzés megelőzésének egyetlen és legbiztosabb módja a kontaktlencsék megfelelő anyaggal és megfelelő módon történő, rendszeres tisztítása. megfelelő higiénia. A feldolgozott eseteknél kockázati tényezőt jelentett a kontaktlencsében való úszás, zuhanyzás, arcmosás, forróvizes fürdő.

Illusztráció: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik