Tudomány

Ez volt az ókori rómaiak energiaitala, íme a recept

Az energiaital nem napjaink találmánya, kétezer évvel ezelőtt a posca volt a római köznép és katonaság élénkítő turmixa. Mutatjuk a receptet.

Napjainkban egyre komolyabb egészségügyi problémát jelent a különböző energiaitalok nyakló nélküli fogyasztása, főleg a velük bevitt nagy mennyiségű koffein és cukor miatt. Persze van, amikor kell egy kis plusz energia, és ez nem valami civilizációs hozadék.

Az ókori Rómának is megvolt a maga élénkítő itala azzal különbséggel, hogy a kétezer éves keverék, a posca nagyon is egészséges volt: ecetből (néha ecetté savanyodott borból), mézből, vízből és korianderből állt, beltartalmára még visszatérünk.

Az alkohol energiaitallal olyan, mint a kokain
Napi egy-két kávét nyugodtan helyettesíthetünk bármelyik energiaitallal, de nagy mennyiségben káros, alkohollal keverve pedig életveszélyes is lehet.

Hasznos, egészséges

Fő fogyasztói természetesen a katonák voltak, de népszerű volt a köznép köreiben is. A felsőbb rétegek fintorogva utasították vissza azon egyszerű oknál fogva, hogy nem alacsonyodtak le borecet és holmi savanyú lőre szintjére.

A poscaivásnak megvolt az az előnye is, hogy nem veszett kárba a rettenetes minőségű, vagy a rossz tárolás miatt megromlott bor sem. Miután a közelmúltban megfejtették az ital összetevőinek titkát, egyértelművé vált az is, valóban milyen előnyös élettani hatásokkal bír:

gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, erősíti az immunrendszert, baktérium- és vírusölő hatású. 

Akkoriban az sem volt utolsó szempont, hogy savtartalma biztonságosan fogyaszthatóvá tette a sokszor egészségügyi kockázatokat rejtő vizet.

Készítse el most

Lássuk hát a receptet, ma is bárki elkészítheti otthon (egy csészényi mennyiség itt körülbelül 250 ml-t jelent):

  • 1,5 csésze vörösborecet,
  • 0,5 csésze méz,
  • 1 evőkanál zúzott koriander mag,
  • 4 csésze víz.

Óvatosan fel kell melegíteni annyira, hogy a méz teljesen feloldódjon de vigyázat, 40 Celsius-fokon már elkezd benne bomlani a C-vitamin. Amellett, hogy élettanilag előnyös tulajdonságokkal bír, az is varázslatos, hogy ugyanezt az ízt érezték kétezer éve a Római Birodalom polgárai, harcba induló légiósai…

Illusztráció: LEEMAGE

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik