Napjainkban egyre komolyabb egészségügyi problémát jelent a különböző energiaitalok nyakló nélküli fogyasztása, főleg a velük bevitt nagy mennyiségű koffein és cukor miatt. Persze van, amikor kell egy kis plusz energia, és ez nem valami civilizációs hozadék.
Az ókori Rómának is megvolt a maga élénkítő itala azzal különbséggel, hogy a kétezer éves keverék, a posca nagyon is egészséges volt: ecetből (néha ecetté savanyodott borból), mézből, vízből és korianderből állt, beltartalmára még visszatérünk.
Hasznos, egészséges
Fő fogyasztói természetesen a katonák voltak, de népszerű volt a köznép köreiben is. A felsőbb rétegek fintorogva utasították vissza azon egyszerű oknál fogva, hogy nem alacsonyodtak le borecet és holmi savanyú lőre szintjére.
A poscaivásnak megvolt az az előnye is, hogy nem veszett kárba a rettenetes minőségű, vagy a rossz tárolás miatt megromlott bor sem. Miután a közelmúltban megfejtették az ital összetevőinek titkát, egyértelművé vált az is, valóban milyen előnyös élettani hatásokkal bír:
Akkoriban az sem volt utolsó szempont, hogy savtartalma biztonságosan fogyaszthatóvá tette a sokszor egészségügyi kockázatokat rejtő vizet.
Készítse el most
Lássuk hát a receptet, ma is bárki elkészítheti otthon (egy csészényi mennyiség itt körülbelül 250 ml-t jelent):
- 1,5 csésze vörösborecet,
- 0,5 csésze méz,
- 1 evőkanál zúzott koriander mag,
- 4 csésze víz.
Óvatosan fel kell melegíteni annyira, hogy a méz teljesen feloldódjon de vigyázat, 40 Celsius-fokon már elkezd benne bomlani a C-vitamin. Amellett, hogy élettanilag előnyös tulajdonságokkal bír, az is varázslatos, hogy ugyanezt az ízt érezték kétezer éve a Római Birodalom polgárai, harcba induló légiósai…
Illusztráció: LEEMAGE