Tudomány

Rekonstruálták Julius Caesar arcát

A legismertebb római politikust ábrázoló élethű modell korabeli mellszobrok és érmék alapján készült.

Julius Caesar képmását egy múlt héten megrendezett programon mutatták be a leideni Nemzeti Régészeti Múzeumban – írja az IFLScience. Az esemény célja az volt, hogy népszerűsítsék Tom Buijtendorp régész legújabb könyvét.

A kutató egy régész-antropológussal, Maja d’Hollosyval kezdte el vizsgálni a római politikus képmásait. A szakértők 3D-s képalkotó eszközzel két mellszobrot tanulmányoztak, emellett pedig korabeli érméket is elemeztek, hogy megfigyelhessék a szobrokról hiányzó részleteket – például az orrot és a fület. Az átfogó vizsgálat után d’Hollosy agyagot és szilikont használva alkotta meg Caesar arcát.

Nem hagytam, hogy boldognak és barátságosnak tűnjön

– nyilatkozta a szakértő, kiemelve, hogy Caesar egy eltökélt hadvezér volt.

Azt, hogy miért volt ilyen különös a római politikus fejformája, nem tudni. A történészek sokáig úgy vélték, hogy Caesar császármetszéssel született, a korszakban azonban a beavatkozást csak halott vagy haldokló nőkön végezték el. Caesar anyja, Aurelia pedig a feljegyzések alapján a hadvezér felnőtt koráig életben maradt.

Kép: Facebook/Rijksmuseum van Oudheden

Lehetséges, hogy Caesarnak valójában valamilyen koponyarendellenessége volt. A csecsemők koponyája még meglehetősen képlékeny, születéskor már viszonylag kis nyomás is elég ahhoz, hogy a baba fejformája drámaian megváltozzon. Normál körülmények közt a koponya gyorsan regenerálódik, bizonyos esetekben azonban a fejforma elváltozása tartós marad.

A történelem során több kultúrában szándékosan torzították el a csecsemők koponyáját, Caesar esetében azonban a fejforma természetes folyamat hatására alakulhatott át.

Mivel a korszakban az élethű ábrázolások voltak divatosak, a politikus feltételezhetően valóban különös koponyaformával rendelkezett.

A Buijtendorp és d’Hollosy által készített modell augusztusig lesz megtekinthető a holland Nemzeti Régészeti Múzeumban.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik