Tudomány bbc history

A piások ellenezték a nők hatalmát

Attól tartottak, szavazati joguk megszerzése után a nők következő lépése a szesztilalom bevezetése lesz. Új-Zélandon nem hatott az érv, az állam első volt az egyenlőség bevezetésében.
Korábban a témában:

Az elmúlt hónapokban Új-Zéland elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy a tavaly októberben megválasztott miniszterelnök, Jacinda Ardern lett a történelem második olyan kormányfője, aki hivatali ideje alatt adott életet gyermekének idén júniusban.

A kormányfő hamarosan vissza is tér a munkájához, de abban, hogy mindez ennyire zökkenőmentesen zajlott le, valamennyire talán része van annak is, hogy Új-Zéland a női szavazójog bevezetésének úttörője volt a 19. század végén.

New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern and partner Clarke Gayford pose with their baby daugther Neve Te Aroha Ardern Gayford outside the hospital in Auckland on June 24, 2018. 
Ardern will spend a few nights in hospital with her "very alert and hungry" newborn daughter who Twitter wags have dubbed the "prime miniature". / AFP PHOTO / MICHAEL BRADLEY
Jacinda Ardern és élettársa Clarke Gayford gyermekükkel
Fotó: Michael Bradley / AFP

Nem volt kemény ellenállás

Ugyan a történelemben korábban is voltak különféle, azóta megszűnt államalakulatok, mint például a rövid életű Korzikai Köztársaság vagy a Bounty lázadói által benépesített Pitcairn-szigetek, ahol a nők szavazhattak, az első ma is létező állam, ahol a szüfrazsettek győzedelmeskedtek, Új-Zéland volt. Persze a dolog azért ott sem ment egyik napról a másikra, hanem nagyjából két évtizednyi küzdelem hozta meg az áttörést.

A brit eszmetársaik által megihletett, vagy egyenesen éppen Nagy-Britanniából emigráló szüfrazsettek, elsősorban Kate Sheppard, Mary Ann Müller és Anne Ward még az 1870-es években hozták létre első szervezeteiket, de a rajtuk keresztül a politikai vezetésre kifejtett nyomás csak az 1890-es évek elejére kezdett kezelhetetlenné válni.

A mozgalom aktivistái 1891-ben 9, a következő évben már 20, 1893-ban pedig 32 ezer aláírást gyűjtöttek össze a női szavazójog mellett – ez az ország (nem bennszülött származású) felnőtt női lakosságának nagyjából negyedét jelentette. A társadalom többi része sem mutatott olyan erős ellenállást, mint mondjuk Nagy-Britanniában, bár voltak, akik foggal-körömmel küzdöttek a kezdeményezés ellen.

Az alkoholos italok gyártói és forgalmazói pedig azért lobbiztak ellene, mert attól féltek, hogy a nők rögtön a szesztilalom bevezetését is zászlajukra tűznék, ha szavazati jogot kapnának.

Kete Sheppard
Forrás: Wikipedia

Nem sikerült halogatni

A parlament alsóháza mindenesetre 1893 első felében nagy többséggel megszavazta a női szavazójog bevezetését szorgalmazó előterjesztést, így már csak a felsőház és a kormányzó jóváhagyására volt szükség. A szüfrazsettek táviratok tömegével árasztották el a felsőházi képviselőket és tüntetéseket tartottak, így végül szeptember 8-án 20-18 arányban ott is átment az indítvány.

A kormányzót, Lord Glasgow-t ugyan próbálták rábeszélni, hogy halassza el a törvény jóváhagyását, ám néhány nappal később ő is aláírta, így 125 évvel ezelőtt, 1893. szeptember 19-én életbe lépett az új választójogi törvény, amely a férfiakkal azonos szavazati jogot biztosított a nők számára is.

Választhatók továbbra is csak feltételekkel lehettek nők, helyi vezetőnek viszont már ekkor is jelöltethették magukat, az alsóházba ellenben csak 1919-ben kerülhettek be, felsőházi tagok pedig 1941-től lehettek. Ardern egyébként az ország harmadik női miniszterelnöke, 1997-ben Jenny Shipley egy politikai válság nyomán, 1999-ben Helen Clark már választásokon győzve alakíthatott kormányt.

Kiemelt kép: Tribute to the Suffragettes –  Christchurch – Új-Zéland Fotó: Robert Cutts / Flickr

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73877904, Nemzetkˆzi kˆnyvbemutatÛt tart Josef Lentsch a most megjelent, Political Entrepreneurship kˆtete kapcs·n Politikai startupok EurÛp·ban cÌmmel. /kˆnyvbemutatÛ/, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.