Tudomány bbc history

Nem lehetett főváros, ahol elítélték a rabszolgatartást

BBC History
BBC History

2018. 09. 13. 18:53

Az amerikai függetlenségi háború végét követő néhány évben kellett az „alapító atyáknak” és követőiknek az egykori gyarmatok helyén egy valódi államot létrehozniuk. Egy „rendes” országnak pedig fővárosa is van.
Korábban a témában:

A kiválasztás nem ment olyan egyszerűen, hiszen hagyományok híján egyik nagyobb város sem volt egyértelmű jelölt. A függetlenségi harc legtöbb fontos eseménye Philadelphiához kötődött, viszont egy kellemetlen esemény miatt a vezetők mégsem tartották alkalmasnak a főszerepre.

A zsoldjukat hiányoló katonák ugyanis 1783-ban blokád alá vették a Függetlenségi Csarnokot, a város kormányzója pedig a Kongresszus követelésére sem volt hajlandó fegyveres erővel szétkergetni őket. Az egykori lázadó képviselők új helyzetükben nem voltak annyira oda az engedetlenségéért, ezért a Kongresszus előbb Princetonba költözött, majd a következő években több más városban is összeült.

New York a főváros

A főváros kijelölését az is nehezítette, hogy a honatyák úgy vélték, bármelyik városra is essen a választás, az óriási fejlődésen fog keresztülmenni a következő években, hogy aztán egy nap olyan valódi metropolisz legyen, mint Európa fővárosai. A döntést tehát sokan igyekeztek a maguk államának javára befolyásolni.

A Kongresszus 225 éve, 1788. szeptember 13-án New Yorkban ült össze, ahol kiírták az év végén megrendezett első elnökválasztást, és ha már ott voltak, a várost jelölték ki ideiglenes fővárosnak is. Itt tette le az esküt 1789-ben az első elnök, George Washington.

Független területen

New York azonban nem sokáig őrizte meg címét. Ugyan Philadelphia helyzete újra megerősödött, a város a rabszolgaságellenes eszmék fellegvárának számított, miközben az államok többsége legalábbis eltűrte, de inkább támogatta az intézményt.

Így aztán 1790-ben az a kompromisszum született, hogy Philadelphia 10 évre ideiglenes főváros lesz, miközben egy államoktól független területen megkezdődik az új főváros építése. New Yorkban 1790 augusztusában ült össze a Kongresszus utoljára.

Illusztráció: Wikipedia

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.