Tudomány

Hibrid szuperkígyókra bukkantak

Szakértők egy csoportja a Floridában megjelent invazív pitonpopulációkat mérte fel, amikor különös példányokra bukkantak.

Az új vizsgálat alapján a Floridában megjelent tigrispitonok és szalagos tigrispitonok egy része egymással kezdett el párosodni – írja az ABC News. A United States Geological Survey (USGS) szakértői úgy vélik, a két élőlények kereszteződéséből egy olyan hibridfaj jött létre, amely képes új környezetekhez alkalmazkodni.

Azt találtuk, hogy a vizsgált 400 szalagos tigrispitonból 13 a tigrispitontól, egy külön fajtól származó mitokondriális genetikai aláírásokkal rendelkezett

– nyilatkozta Margaret Hunter, a USGS munkatársa.

A szakértők 2001 és 2012 között 400 floridai szalagos tigrispitontól gyűjtöttek be szövetmintákat. Az elemzés végül felfedte, hogy a hüllők közt akadnak hibrid egyedek is. Hunter szerint a friss adatok segíthetnek jobban megérteni, hogy miként alkalmazkodnak az érintett kígyók az új környezetekhez.

Mivel a szalagos tigrispiton főként a vizes élőhelyeken, a tigrispitonok pedig a magasabban fekvő területeken érzik jól magukat, a kutatók arra gyanakodnak, hogy a hibrid egyedek változatos helyeken képesek elboldogulni.

Elképzelhető, hogy az élőlények az Egyesült Államok több pontján is elterjednek majd, szaporodásuk pedig jóval gyorsabb lehet, mint a tigrispitonoké és szalagos tigrispitonoké.

A szakértők szerint a szalagos tigrispitonok floridai populációja meglehetősen nagy, és valószínűleg egyre növekszik, ez pedig fenyegetést jelent az őshonos fajokra. A kutatók ezért jobban meg akarják ismerni, hogy milyen hatással van a kígyófaj a helyi ökoszisztémára, illetve hogy miként jelent meg Floridában.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik