Tudomány

Az életébe kerülhet, ha nem alszik eleget

Az embernek nem kell tudósnak lennie ahhoz, hogy megállapítsa: a kialvatlanság kellemetlen. A szakértők azonban szeretnek a dolgok mélyére ásni, és megérteni, hogy mi áll a jelenség hátterében.

A hétvégén az Európai Kardiológiai Szövetség találkozóján több olyan tanulmányt is bemutattak, melyek az alváshiány egészségügyi hatásait járják körül – számol be a Business Insider.

Az adatok alapján a kialvatlanság jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Epameinondasz Fountasz, az Onasszisz Szívsebészeti Központ munkatársa a konferencián azt mondta, életünk egyharmadát alvással töltjük, mégis alig ismerjük a szív- és érrendszerre gyakorolt hatását. Fountasz kollégáival 11 korábbi tanulmányt elemzett, így közvetett módon több mint 1 millió embert vizsgálhatott.

Bár egyénenként változhat az alvásigény, általánosságban elmondható, hogy egy embernek napi 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha valaki nem pihen eleget, az számos súlyos következménnyel járhat.

Már egyetlen álmatlan éjszaka is károsíthatja az agyat
Egy új kísérletben a szakértők Alzheimer-kórhoz köthető fehérjefelhalmozódást fedeztek fel a kialvatlan alanyok agyában.

A friss eredmények alapján 6-8 óránál kevesebb alvás 11 százalékkal növeli a koszorúér-betegség és a szívroham esélyét. Meglepő módon a több alvás szintén veszélyes, ez 33 százalékkal emeli meg a kockázatot.

Egy másik vizsgálat arra is rávilágított, hogy azon személyek, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, 27 százalékkal gyakrabban tapasztalnak érszűkületet. Egy harmadik kutatásban pedig arra jutottak, hogy a napi öt óránál kevesebb alvás megduplázza a súlyos szív- és érrendszeri események valószínűségét.

Fontos kiemelni, hogy az új tanulmányok csak összefüggést mutattak ki a pihenés hiánya és a kardiovaszkuláris rendellenességek között, azt azonban nem írják le, hogy mi lehet a jelenség oka. Ahhoz, hogy a szakértők felderítsék a kapcsolat mögött álló tényezőket, további vizsgálatokra lesz szükség.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!