Tudomány

Halálos lehet a sok alvás

Az alváshiány negatív következményeit jól ismerjük, egy friss tanulmány most arra világított rá: a lustálkodás is nagyon csúnyán megbosszulhatja magát.

Kevés kellemesebb érzés van, mint mikor az ember hajnalban riad, hogy nem szólt az ébresztő, elkésik a munkából, majd kicsit tisztuló tudatával ráébred: szombat van, lehet tovább aludni. A hét fáradalmait persze ki kell pihenni, ám egy új tanulmány szerint kifejezetten nagy baj lehet abból, ha valaki hosszú távon, rendszeresen lustálkodik, vagyis 10 órát vagy annál többet alszik naponta.

A Keele Egyetem világszerte hárommillió ember bevonásával készített tanulmánya megállapította, a „hétalvók” olyan súlyos betegségeket kockáztatnak, mint például:

  • magas vérnyomás,
  • különböző szívbetegségek,
  • cukorbetegség,
  • elhízás.

Ijesztő adatok

Az adatok azt mutatják, hogy akik rendszeresen 10 órát alszanak, azoknál 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakulnak ki halálos betegségek, mint akik átlagosan hét órát töltenek az ágyban.

Sőt, előbbi csoportnál 56 százalékkal magasabb a stroke és 49 százalékkal a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez köthető halálozás, illetve 44 százalékkal gyakrabban alakul ki szívkoszorúér-betegség.

Azért csak óvatosan

A tudósok mindemellett kétségeiknek is hangot adtak, pontosabban azt hangsúlyozták, hogy a statisztikai adatokból addig nem lehet komolyabb következtetéseket levonni, míg a mögöttes okokat meg nem ismerjük.

A mechanizmust ugyanis nem ismerjük, alvás és egészség pedig kapcsolata nyilvánvalóan sokkal összetettebb annál, hogy ki hány órát alszik. Nagyon fontos az életmód, a táplálkozás, hosszan sorolhatnánk. Azt is meg kell viszont említeni, hogy nem ez volt az első vizsgálat, amely a túlzott alvás valamint a szív- és érrendszeri problémák közti összefüggésre mutat rá.

Egyelőre a kutatók is azt javasolják, igyekezzünk napi átlagban 7-8 órát aludni, bár mai felpörgött világunkban ettől inkább negatív irányban szoktunk eltérni, ami ugyancsak nagyon káros.

Illusztráció: ROOS KOOLE / ANP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik