Tudomány

Hatalmas tűzgömb tűnt fel az égen

A hatalmas, a teliholdnál negyvenszer fényesebb tűzgömb helyi idő szerint augusztus 17-én éjszaka jelent meg Alabama felett.

A NASA Meteor Watch Facebook-bejegyzése szerint a tűzgömb augusztus 17-én helyi idő szerint 12:19-kor tűnt fel az égen. A jelenséget a NASA hat kamerája is megörökítette.

A becslések alapján a tűzgömböt egy nagyjából 2 méter széles aszteroida idézte elő. A fényjelenség olyan látványos volt, hogy még a felhők ellenére is meg lehetett figyelni szabad szemmel. Az objektum a térségben található minden meteorfigyelő műszert és kamerát aktivált.

A meteort először 83 kilométeres magasságban észlelték az alabamai Turkeytown felett. Az aszteroida ekkor kezdett el égni, majd megindult nyugat felé.

Az objektum végül 29 kilométerre a felszíntől semmisült meg.

A NASA szakértői szerint elképzelhető, hogy az aszteroida egyes töredékei a talajt is elérték.

Alabamában már ennél jóval súlyosabb meteorrobanás is történt. 1954. november 30-án egy meteoritdarab áttört egy sylacuagai háztetőn, és súlyosan megsebesítette a kanapén alvó Ann Elizabeth Fowler Hodges-t.

A Föld légkörét folyamatosan bombázzák a kisebb űrtörmelékek. Bizonyos időközönként jelentősen megnő a fényjelenségek száma, ilyenkor beszélhetünk meteorhullásról. Legutóbb például a Perseidák meteorraj idézett elő látványos csillaghullást.

Kiemelt kép: Facebook/NASA Meteor Watch

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik