Tudomány

Annyi jeget találtak a Holdon, amennyi elég lehet egy bázisnak

24.hu
24.hu

2018. 08. 21. 09:41

Kutatók egy csoportja vízjeget azonosított a Hold pólusainál található kráterekben. A jég a várthoz képest kisebb mennyiségű, a tisztasága pedig még kérdéses. Ennek ellenére a felfedezés igen jelentősnek mondható.
Korábban a témában:

Mivel a Hold atmoszférája elhanyagolható és gravitációja gyenge, a felszínen található jég azonnal elpárolog és elveszik, amint napfény éri. Éppen ezért Shuai Li, a Hawaii Geofizikai és Bolygótudományi Intézet munkatársa kollégáival a holdi sarkoknál található, napfénytől védett krátereket mérte fel – számol be az IFLScience.

Ezen területek tanulmányozása egyáltalán nem könnyű, hiszen állandóan árnyékban vannak. A szakértők így a kráterek faláról és a közeli hegyekről visszaverődött fényt használták fel, melyről a Moon Mineralogy Mapper gyűjtött adatokat.

Az elemzés alapján az érintett régiókban egy 280 négyzetméteres felületen, a holdfelszín felső néhány milliméterében vízjég fekszik. Bár csak a vizsgált kráterek 3,5 százaléka tartalmazza az anyagot, bizonyos területek 30 százalékát jég boríthatja. Ez elegendő lehet egy kisebb bázis ellátásához, ráadásul kinyerése sem okozhat komolyabb problémát.

The Marius Hills Skylight, as observed by the Japanese SELENE/Kaguya research team.
Image by: NASA/Goddard/Arizona State University
Hatalmas barlangban alakíthatnánk ki bázist a Holdon
A kutatók korábban nem gondolták, hogy ilyen óriási üregek vannak az égitest felszíne alatt.

Az első holdi vízjégre utaló adatokat az Apollo-missziók alatt gyűjtötték. A küldetések során olyan kőzetmintákat hoztak el az asztronauták, melyek víznyomokat tartalmaztak. Azóta több közvetett bizonyítékot is találtak a helyi víz létezésére.

Az új adatok az eddigi legmegbízhatóbb bizonyítékok közé tartoznak.

Az elkövetkező missziók egyik fő feladata az lesz, hogy kiderítsék, miként került a vízjég az égitest felszínére, illetve hogy hogyan lép interakcióba az anyag a tágabb értelemben vett holdi környezettel.

Kiemelt kép: Pixabay

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.