Tudomány

Ma lesz a leggyönyörűbb a csillaghullás

24.hu
24.hu

2018. 08. 12. 08:00

Szétoszlottak a felhők, semmi nem akadályozza, hogy az év leglátványosabb meteorhullásának maximumában gyönyörködhessünk.
Korábban a témában:

Korábban írtunk róla, hogy a mostani hétvégén érkezik az év egyik leglátványosabb meteorhullása, amikor a Perseidák meteorraj eléri maximumát. Hiába volt szombatról vasárnapra virradóra felhős az ég, a Magyar Csillagászati Egyesület weblapja szerint semmiről nem maradtunk le:

a Perseidák idei maximuma hazai idő szerint augusztus 12. 21:00 óra és augusztus 13. 9:00 óra között várható.

Lehullik a csillag az égről

A meteorok olyan parányi szemcsék, melyek a légkörbe érkezve elégnek, mintha egy csillag lehullana. Általában akkor alakul ki, amikor a Föld és egy üstökös pályája keresztezi egymást. ilyenkor ugyanis bolygónk keresztülhalad azon a törmelékfelhőn, melyet az üstökös hagy maga után.

A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó apró porszemcsék tömege, nevük onnan származik, hogy „tőlünk nézve” mintha a Perseus csillagképből érkeznének.

A mostani hétvégén, így vasárnap este is óránként 60-70 meteor tűnhet fel az égen, de a szerencsésebbek ennél is több fényjelenséget láthatnak.

A karcsú, gyenge fényű Hold miatt ráadásul idén kivételesen látványos lesz a csillaghullás.

Jótanácsok csillagvadászathoz

A Perseidák valójában heteken át bombázzák az atmoszférát, a meteoreső igazán sűrűvé azonban csak akkor válik, amikor a Föld a törmelékfelhő legvastagabb részén halad keresztül. Igaz, a csúcsot követő tíz napban is meglehetősen sok fényjelenséget vehetünk majd észre az éjszakai égbolton.

Ahhoz, hogy az ember a lehető legtöbb meteort lássa, érdemes:

  • Olyan helyet választani, ahol nyílt ég alatt lehet – akár egy lombos fa is képes sokat takarni. Húzódjon távolabb a városoktól, a fényszennyezés ugyanis megnehezíti a meteorok észlelését.
  • A telefonunkat és egyéb fényforrásokat is kerüljük, hiszen ezek gyengíthetik a szem fényhez való alkalmazkodását.
  • Szabad szemmel érdemes néznie az eget, mert a távcsövek csak csökkentik azt a felületet, melyet az égből nézni tudunk.
  • Türelem: idő kell a szemnek ahhoz, hogy megszokja a sötétet.
  • További segítség lehet, ha hagyjuk pihenni a szemeinket, és nem egy adott pontra próbálunk koncentrálni.

Illusztráció: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.