Tudomány

Ma lesz a leggyönyörűbb a csillaghullás

Szétoszlottak a felhők, semmi nem akadályozza, hogy az év leglátványosabb meteorhullásának maximumában gyönyörködhessünk.

Korábban írtunk róla, hogy a mostani hétvégén érkezik az év egyik leglátványosabb meteorhullása, amikor a Perseidák meteorraj eléri maximumát. Hiába volt szombatról vasárnapra virradóra felhős az ég, a Magyar Csillagászati Egyesület weblapja szerint semmiről nem maradtunk le:

a Perseidák idei maximuma hazai idő szerint augusztus 12. 21:00 óra és augusztus 13. 9:00 óra között várható.

Lehullik a csillag az égről

A meteorok olyan parányi szemcsék, melyek a légkörbe érkezve elégnek, mintha egy csillag lehullana. Általában akkor alakul ki, amikor a Föld és egy üstökös pályája keresztezi egymást. ilyenkor ugyanis bolygónk keresztülhalad azon a törmelékfelhőn, melyet az üstökös hagy maga után.

A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó apró porszemcsék tömege, nevük onnan származik, hogy „tőlünk nézve” mintha a Perseus csillagképből érkeznének.

A mostani hétvégén, így vasárnap este is óránként 60-70 meteor tűnhet fel az égen, de a szerencsésebbek ennél is több fényjelenséget láthatnak.

A karcsú, gyenge fényű Hold miatt ráadásul idén kivételesen látványos lesz a csillaghullás.

Jótanácsok csillagvadászathoz

A Perseidák valójában heteken át bombázzák az atmoszférát, a meteoreső igazán sűrűvé azonban csak akkor válik, amikor a Föld a törmelékfelhő legvastagabb részén halad keresztül. Igaz, a csúcsot követő tíz napban is meglehetősen sok fényjelenséget vehetünk majd észre az éjszakai égbolton.

Ahhoz, hogy az ember a lehető legtöbb meteort lássa, érdemes:

  • Olyan helyet választani, ahol nyílt ég alatt lehet – akár egy lombos fa is képes sokat takarni. Húzódjon távolabb a városoktól, a fényszennyezés ugyanis megnehezíti a meteorok észlelését.
  • A telefonunkat és egyéb fényforrásokat is kerüljük, hiszen ezek gyengíthetik a szem fényhez való alkalmazkodását.
  • Szabad szemmel érdemes néznie az eget, mert a távcsövek csak csökkentik azt a felületet, melyet az égből nézni tudunk.
  • Türelem: idő kell a szemnek ahhoz, hogy megszokja a sötétet.
  • További segítség lehet, ha hagyjuk pihenni a szemeinket, és nem egy adott pontra próbálunk koncentrálni.

Illusztráció: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik