Tudomány

Élet lehetett egykor a Holdon

24.hu
24.hu

2018. 07. 24. 15:14

Napjainkban nem kérdéses, hogy a Hold egy rendkívül barátságtalan égitest, amely teljesen alkalmatlan az élet befogadására. Egy új kutatás szerint ugyanakkor a távoli múltban két hosszabb periódus is volt, amikor az égitesten előfordulhattak bizonyos primitív létformák.
Korábban a témában:

Dirk Schulze-Makuch, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa és Ian Crawford, a Londoni Egyetem kutatója szerint az égitest kialakulása után, mintegy 4 milliárd éve, illetve a vulkáni aktivitás csúcsán, nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt a holdfelszínen egészen más körülmények uralkodtak, amelyek akár a kezdetleges létformák számára is kedvezőek lehettek.

A kutatók korábban is tudták, hogy az érintett periódusok alatt nagy mennyiségű forró gáz jelent meg a Holdon, amely rengeteg vízpárát is tartalmazott. A friss tanulmányban a szerzők azt írják, a gőz képes lehetett tartós tavakat kialakítani a talajon.

Manapság a víz nem tud folyékony állapotában megmaradni a Holdon, a vulkáni gázok ugyanakkor növelhették az atmoszféra nyomását, ez pedig kedvezhetett a tavak megszületésének.

Amennyiben a folyékony víz és a számottevő légkör hosszú időn át jelen voltak a korai Holdon, úgy azt gondoljuk, hogy a holdfelület legalább átmenetileg lakható lehetett

– mondta Schulze-Makuch.

Az új vizsgálatban a szakértők a közelmúlt űrmisszióinak, illetve a holdi minták analízisének eredményeire támaszkodtak. Feltételezhető, hogy az égitest korai története során nagy mennyiségű vizet tartalmazott, és ekkoriban a felszínt még magnetoszféra is védhette a veszélyes sugárzásoktól.

Schulze-Makuch szerint ha volt élet egykor a Holdon, az valószínűleg nem ott alakult ki, hanem meteoritok segítségével jutott fel az égitestre. A Földön a legkorábbi megkövült cianobaktériumok 3,5-3,8 milliárd évesek. Ekkoriban a Naprendszerben rengeteg hatalmas meteoroid keringett, és lehetséges, hogy ez első élőlények ezeken utazva érték el bolygónkat is.

Ahhoz, hogy kiderítsék, valóban volt-e élet a fiatal Holdon, további vizsgálatokra lesz szükség. A vulkáni aktivitás korából származó lerakódásoknál például rengeteg mintavételt kell majd elvégezni.

(Kiemelt kép: Pixabay)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.