Tudomány
Keto diet concept. Balanced low-carb food background. Vegetables, fish, meat, cheese, nuts on a dark background.

Kenyér és tészta nélkül előbb halunk meg

24.hu
24.hu

2018. 08. 17. 11:15

Egy új kutatás szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrend akár négy évvel is megrövidítheti az élettartamot.
Korábban a témában:

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták bizonyítottan segíthetik a fogyást, illetve csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Egy új kutatás szerint azonban a szénhidrátbevitel mérséklése így is egészségesebb – írja a BBC.

Sara Seidelmann, a Brigham and Women’s Hospital munkatársa által vezetett csapat vizsgálatában 15 400 amerikai vett részt. Az alanyoknak egy olyan kérdőívet kellett kitölteniük, mellyel táplálkozási szokásaikat mérték fel. Ez alapján a szakértők kiszámolták, hogy arányaiban mennyi kalóriát vesznek fel szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből.

A kutatók ezután 25 éven át követték nyomon az alanyok egészségének alakulását. Az adatok végül felfedték, hogy azok, akik 50-55 százalékban szénhidrátokból nyertek energiát, kisebb eséllyel haltak meg, mint az alacsony és magas szénhidráttartalmú diétán élők.

A becslések alapján azok az 50 évesek, akik mérsékelt szénhidrátbevitelt folytattak, átlagosan további 30 évet élhetnek.

Azon résztvevők várható élettartama, akik energiaszükségletük 30 százalékát fedezték szénhidrátokból, ennél négy évvel kevesebb volt. A 30-40 százalékos csoportban ezzel szemben 2,3; a 65 százalékos csoportban pedig 1,1 évvel volt rövidebb az átlagos élethossz.

two measuring spoons of protein and creatine close-up on a black background
Hatástalanok lehetnek a legnépszerűbb étrend-kiegészítők
Nem jár pozitív hatással a fogyasztásuk, igaz, nem is veszélyesek.

A kutatók ezután azt is felmérték, hogy melyik egészségesebb: ha az alacsony szénhidráttartalmú diétát állati fehérjével és zsírral, vagy növényivel egészítik ki. Az elemzés alapján előbbi variáció némiképp növeli a korai halál kockázatát.

Éppen ezért Seidelmann azt ajánlja, hogy amennyiben valaki az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellett dönt, inkább növényi eredetű zsír- és fehérjebevitelt válasszon mellé.

A tanulmány egyik nagyon fontos üzenete az, hogy nem elég a tápanyagokra koncentrálni, hanem arra is, hogy állati vagy növényi eredetűek-e”

– mondta Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.

Bár az új eredmények érdekesek, fontos kiemelni, hogy a tanulmány nem tökéletes. Az alanyok például saját maguk számoltak be az étkezési szokásaikról, ez pedig torzíthatta az adatokat.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.