Tudomány

Hatástalanok lehetnek a legnépszerűbb étrend-kiegészítők

Egy új kutatás szerint a leggyakrabban használt vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők teljesen hatástalanok: nem javítják, de nem is károsítják az egészséget.

A torontói St. Michael’s Kórház és a Torontói Egyetem kutatói 2012 januárja és 2017 október között angol nyelven megjelent adatokat és tanulmányokat analizáltak – írja az MTI. Az elemzés során a csapat arra jutott, hogy a multivitaminok, a D-vitamin, a kalcium és a C-vitamin,

azaz a leggyakrabban használt étrend-kiegészítők szedésének semmilyen pozitív hatása sincs,

ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham, az agyvérzés és az idő előtti elhalálozás kockázatát sem növelik.

Meglepődve állapítottuk meg, hogy milyen kevés pozitív hatásuk van az emberek által fogyasztott legnépszerűbb étrend-kiegészítőknek. Felülvizsgálatunk azt találta, hogy nem káros, ha multivitaminokat, D-vitamint, kalciumot vagy C-vitamint szedünk, de látszólag semmilyen haszna nincs

– nyilatkozta David Jenkins, az új tanulmány vezető szerzője.

A kutatók megállapítottak, hogy egyedül a folsav, illetve a folsavval kombinált B-vitaminok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek és az agyvérzés kialakulásának esélyét.

Jenkins szerint az embereknek tudniuk kell, hogy milyen étrend-kiegészítőket fogyasztanak. Emellett figyelniük kell arra is, hogy kimondottan az egészségügyi szakemberek által megállapított vitamin- vagy ásványianyag-hiány pótlására szolgáló készítményeket szedjék.

Étrend-kiegészítők: a természetes vagy a szintetikus a jobb?
A molekula ugyanaz: akár növényben, akár laborban születik. Az almát viszont nem lehet kapszulába zárni.

A kutatócsoport által felülvizsgált adatok az A, B1, B2, B3 (niacin), B6, B9 (folsav), C, D és E vitaminokra, valamint a béta-karotinra, kalciumra, vasra, cinkre, magnéziumra és szelénre vonatkoztak. A multivitaminok közt olyan étrend-kiegészítőket tanulmányoztak, amelyek a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, nem pedig néhány kiválasztottat tartalmaztak.

A folsavon kívül, amely csökkentheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát, a leghatásosabb, ha az ember egészséges étrendet követ, hogy feltöltődjön vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mostanáig egyetlen étrend-kiegészítőkről készült kutatás sem bizonyította, hogy nincs jobb, mint a kevésbé feldolgozott élelmiszerek, köztük zöldségek, gyümölcsök és magvak fogyasztása

– tette hozzá Jenkins.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik