Tech

Mérgező receptek miatt vonták vissza a szakácskönyvet

Az amerikai influencer és blogger szakácskönyvét azután vonták vissza, hogy több szakértő is rávilágított: a könyv bizonyos receptjei mérgezőek.

A minnesotai Johnna Holmgren (más néven Fox Meets Bear) főként természetes táplálkozásról, főzésről, kertészkedésről és a békés szülői létről ír. Az Instagramon jelenleg több mint 130 ezren követik.

Idővel úgy döntött, hogy érdemes megjelentetnie egy szakácskönyvet is. A természetes alapanyagok felhasználását népszerűsítő Tales From a Forager’s Kitchen idén májusban jelent meg, a könyv azonban csak pár hónapig volt kapható, mivel a közelmúltban visszavonták – számol be az IFLScience.

https://www.instagram.com/p/Bg9SvdoFuHw/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

A szakácskönyv meglehetősen rossz értékelést kapott az olvasóktól és a kritikusoktól egyaránt. Sok szakértő ráadásul arra is rávilágított, hogy a Tales From a Forager’s Kitchenben

több olyan recept is található, amely mérgezést okozhat.

A nyers bodza, illetve a saját kezűleg gyűjtött makk használata például kockázatos lehet. Az egyik étcsokoládés recept egyik fő összetevője pedig a nyers kucsmagomba, amely nem megfelelő feldolgozás esetén hányást és hasmenést okozhat.

További probléma, hogy könyvében Holmgren kiáll a saját gyűjtésű alapanyagok felhasználása mellett. Ez azonban igen veszélyes, hiszen komoly szakértelemre van szükség ahhoz, hogy az ember meg tudja különböztetni egymástól az egyes gombafajokat. A mérgező redős papsapkagombát például egy amatőr könnyedén összekeverheti a kucsmagombával.

A kiadó Crown Publishing egy közleményben azt írta, komolyan veszik a könyvvel kapcsolatban kifejtett aggodalmakat, éppen ezért úgy döntöttek, hogy nem jelentetnek meg újabb példányokat. A korábbi vásárlóknak ráadásul visszatérítést is felajánlottak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik