Tudomány

Elképesztő kincsekkel van tele a hajóroncsok Szent Grálja

A San José egy spanyol galleon volt, amely 1708-ban süllyedt el a Karib-tengeren egy angolon elleni ütközetben. A hajó értékes kincseket: aranyat, ezüstöt és smaragdot szállított. A galleon roncsainak felfedezését a közelmúltban hivatalosan is igazolták.

A San José bronz ágyúin még ma is láthatóak azok a díszes vésetek, melyek delfineket ábrázolnak – írja a Live Science. A Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) munkatársai 2015-ben a REMUS 6000 nevű autonóm víz alatti járművel közelítették meg a roncsot.

Bár a WHOI már három éve megvizsgálta a hajó maradványait, csak a közelmúltban kapta meg az engedélyt a felfedezés részleteinek ismertetésére.

Óriási csata a világ legértékesebb hajóroncsáért
Rakományát 1980-ban 2785 milliárd forintra becsülték.

A San José 62 ágyúval volt felszerelve, de így sem volt egy súlycsoportban a brit hajókkal. A galleont éppen ezért mindig kísérték hadihajók is, amikor évente egyszer arannyal megrakodva az Újvilágból Európa felé vitorlázott.

Amikor a San José elsüllyedt, épp Peruban bányászott kincseket szállított. A hajón tárolt arany, ezüst és smaragd mai árfolyamra átszámítva 4-17 milliárd dollárt érhetett. A kincsekkel a korszakban dúló spanyol örökösödési háború költségeit akarták fedezni.

1708-ban a galleon kísérete késett, a kapitány, José Fernandez de Santillan admirális, Casa Alegre grófja pedig úgy döntött, így is nekivág az útnak. Mint kiderült, a kapitány óriásit hibázott: hajóját megtámadták a britek, a San José pedig az ágyútűzben kigyulladt, majd a tenger mélyére süllyedt. A kincsvadászok és a régészek azóta keresték a roncsot.

A maradványokat végül egy nemzetközi kutatócsapat azonosította 2015 novemberének végén. A roncsot 600 méteres mélységben találta meg a kolumbiai Kulturális Minisztérium által támogatott csoport.

Ekkor a szakértők még nem voltak biztosak benne, hogy valóban a San Josét sikerült-e felfedezniük. Ezért a WHOI a REMUS 6000 segítségével közelebbről is elemezte a roncsot.

A REMUS 6000 volt az ideális eszköz a munka elvégzésére, mivel képes széles területeken hosszú távú missziókat teljesíteni

nyilatkozta Mike Purcell, a WHOI mérnöke és az expedíció vezetője.

A szerkezet felvételei azt mutatták, hogy a hajót részben törmelék fedi. Az ágyúkon azonosított vésetek végül igazolták, hogy a maradványok a San Joséhoz tartoznak.

A San José ágyúi (kép: REMUS image, Woods Hole Oceanographic Institution)

A roncs felfedezése óriási jelentőséggel bír. A galleon rakományának elemzése segíthet alaposabban megérteni a 18. századi Európa gazdasági, társadalmi és kulturális viszonyait. A kolumbiai kormány azt tervezi, hogy létrehoz egy múzeumot és egy laboratóriumot a roncsról származó leletek megőrzésére és konzerválására.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik