Tudomány
Sun Solar Flare Particles coronal mass ejections for background computer desktop screen display

Példátlan jelenséget figyeltek meg egy idegen csillagnál

24.hu
24.hu

2018. 08. 13. 14:45

A Costanza Argiroffi, a Palermói Egyetem munkatársa által vezetett csapat először figyelt meg koronakidobódást egy idegen csillagnál. Korábban efféle jelenséget csak a Napnál mutattak ki.
Korábban a témában:

Koronakidobódás (coronal mass ejection, azaz CME) akkor figyelhető meg, amikor egy csillag plazmát és töltött részecskéket lök ki a koronájából. Efféle esemény viszonylag gyakran fordul elő a Napnál a flereknek nevezett naptevékenységek után.

Bár a tudósok feltételezik, hogy más objektumoknál is kialakulnak CME-k,

idegen csillagnál eddig még nem láttak hasonlót.

Az új vizsgálat során a szakértők egy több mint három naptömegű égitestnél, a HR 9024-nél figyeltek meg koronakidobódásra utaló jeleket – írja a Phys.org. Az objektum a Földtől mintegy 450 fényévre fekszik.

A kutatók a Chandra űrtávcső tíz évvel ezelőtti adatait elemezték. A csapat a csillag által kibocsátott röntgensugarak hullámhosszainak változásait, az úgynevezett Doppler-hatást analizálta, hogy felmérhessék a csillag koronájának alakulását.

Elszabadult egy pokoli tűzgolyó az űrben
Óriási, szabadon sodródó bolygót fedeztek fel a Naprendszeren túl, amelynek felszíne 825 Celsius-fokos.

A vizsgálat során azt észlelték, hogy egy flert követően nagy mennyiségű anyag távozott az égitestből. A kutatók szerint a hatalmas tömeg egy hurok mentén oda-vissza kezdett el utazni a csillag felszíne és az űr között.

Az érintett anyag tömege megegyezett azzal, amit az elméletek egy ilyen koronakidobódás tömegére jósolnak. Igaz, a feltételezett CME mozgási energiája valamivel kisebb volt a vártnál.

A korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy egy efféle objektum erős mágneses mezejéből a CME-k egyszerűen képtelenek kiszabadulni.

Ez összhangban van azzal, hogy a megfigyelt anyag hol eltávolodott, hol visszatért a HR 9024-hez.

Az elképzelés arra is magyarázatot ad, hogy eddig miért nem sikerült koronakidobódást észlelni más csillagoknál.

Az új eredmények segíthetnek annak megértésében, hogy milyen állapotok uralkodnak az efféle objektumok környezetében. A CME-k hiánya például azt jelentheti, hogy a helyi bolygókat viszonylag kevés veszélyes sugárzás éri.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.