Tudomány

Ez az üstökös egy nap kiirthatja az emberiséget

A Perseidák meteorraj igen látványos csillaghullást fog eredményezni a hétvégén. A meteoresőben ugyanakkor van valami nyugtalanító, ugyanis a Perseidák egy olyan üstököst követnek, amely egy nap akár a Földbe is csapódhat.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, hétvégén éri el maximumát a Perseidák meteorraj. Megfelelő körülmények közt szombaton és vasárnap az esti órákban az ember 60-70, a szerencsésebbek pedig 150-200 fényjelenséget is láthatnak majd az égen.

A meteorhullásnak ugyanakkor van egy árnyoldala is – írja a Metro. A Perseidák ugyanis egy olyan üstököst követnek, amely egy nap akár a Földbe is csapódhat.

A 26 kilométer széles 109P/Swift-Tuttle 133 év alatt kerüli meg a Napot. Az üstökös hatalmas törmelékfelhőt hagy maga után, melyet Perseidák meteorrajként ismerünk. Amikor a meteorok és a Föld útjai keresztezik egymást, meteorhullást figyelhetünk meg az égen.

Kép: Thinkstock

Szerencsére a Swift-Tuttle eddig elkerülte bolygónkat, a távoli jövőben ugyanakkor fenyegetést jelenthet.

A becslések alapján becsapódása harmincszor pusztítóbb lehet, mint a dinoszauruszokat kiirtó aszteroidáé.

Ethan Siegel asztrofizikus szerint az ütközés során több mint 1 milliárdnyi megatonna energia szabadulhatna fel. Ez olyan, mintha egyszerre robbanna fel 20 ezer hidrogénbomba.

Fontos kiemelni, hogy akadnak a Swift-Tuttle-nél jóval veszélyesebb objektumok is. A mi életünkben pedig az égitest bizonyosan nem fog a Földdel találkozni.

A számítások alapján a Swift-Tuttle 2126 és 2261 augusztusában nagyjából 1,6 millió kilométerre jár majd. Feltételezhetően ekkor biztonságosan fog elszáguldani a bolygónk mellett. A következő potenciálisan veszélyes elhaladás 4479-ben lesz, az ütközés esélye azonban ekkor is kifejezetten kicsi lesz.

Pontos számításokra ugyanakkor nincs lehetőség.

A Naprendszerben található különböző égitestek gravitációs mezői gyakran megjósolhatatlanul hatnak egymásra, így nem kizárható, hogy az üstökös idővel olyan pályára terelődik majd, amely egyenesen bolygónk felé vezet.

Siegel szerint egy ilyen találkozás minden idők legnagyobb tömegkihalását idézhetné elő a Földön.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik