Tech

Elképesztő fotókat lőttek magyarok a Tejútról

Egy hatfős magyar expedíció fényszennyezéstől mentes környezetből, a hazaitól teljesen eltérő szögből mutatja be az éjjeli égboltot.

Hatfős magyar expedíció dolgozott heteken keresztül az asztrofotózás nemzetközi paradicsomában, a délnyugat-afrikai Namíbiában. Ahelyszín két okból is mágnesként vonzza a szakma művelőit.

ÁRNYÉKOT VET A TEJÚT

Az egyik, hogy a déli féltekés elhelyezkedése miatt teljesen más égboltot lehet innen megfigyelni, mint Magyarországról. Még az ismerős csillagképek is máshogyan látszanak: például a Göncölszekér éppen csak a látóhatár fölé emelkedik. A Tejút, saját galaxisunk centruma viszont a horizonttól távol, a megfigyelő feje felett lehet. Láthatóak a Magellán-felhők, a Tejút körül keringő kisebb galaxisok is – áll a Sefag Zrt. közleményében.

(Katt a képre a galéria megnyitásához!)

A másik a kivételes tisztaságú égbolt. A Magyarországnál kilencszer nagyobb területen alig több mint kétmillió ember él. Hatalmas kiterjedésű térségek szinte teljesen lakatlanok, így az emberi települések fénye nem ragyogja túl az égboltot. Az 1800 méteres tengerszint feletti magasság és az alacsony páratartalom szintén kedvező körülményeket teremtenek.

A Tejút és a csillagok fénye olyan erős, hogy árnyékot vetnek és akár lámpa nélkül is lehet tájékozódni a sivatagban.

KRISTÁLY TISZTA

Fotós szempontból, ha namíbiai égbolt átlátszóságát 100 százaléknak vesszük, akkor Magyarországon a nagyobb városokban 10-20, a kisebb falvakban legfeljebb 50-60 százalékot tapasztalhatunk

– mondta az égboltot és a felszíni tájat egyszerre ábrázoló asztrotájképekre specializálódott Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark munkatársa.

Az expedíción készült fotókat és videókat a nagyközönség is láthatja, Kaposváron terveznek fotókiállítást és közönségtalálkozót az érdeklődőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik