Tudomány

Földi pokol: így tombol egy tűztornádó

A félelmetes jelenség a Nyugat-Kaliforniában pusztító Carr-tűzvészben alakult ki. Az erdőtűz miatt eddig megközelítőleg 37 000 helyi lakost kellett evakuálni.

A Carr-tűzvész július 23-án alakult ki – írja az Express. Jelenleg több ezer tűzoltó dolgozik az oltáson, a lángokat azonban még nem sikerült megfékezni. A tűzből felszabaduló füst már olyan kiterjedt, hogy az űrből is látni lehet.

A térség az utóbbi két hétben pokoli hellyé változott. A közelmúltban Ken Pimlott kaliforniai tűzoltófőnök arról számolt be, hogy munkatársai hatalmas lángörvényeket láttak. A jelenséget a szakember lángtornádóként írta le.

Pimlott szerint az örvény forgószélszerűen csavarta ki a fákat, emelte meg a járműveket és az útburkolat egy részét.

Az utóbbi időszakban Kalifornia-szerte több területen is erdőtűz tombol. A tűzvészekben eddig nyolc ember vesztette életét, többeket pedig eltűntként kezelnek. Az államban pusztító 17 erdőtűz közül a Carr-tűzvész a legjelentősebb. A tűzoltók szerint a katasztrófa egy jármű meghibásodása idézte elő, a tudósok azonban úgy vélik, hogy a klímaváltozás, illetve az azzal járó szárazság is hozzájárult a tűzvész megerősödéséhez.

Elképesztő képeken tombol az erdőtűz Kaliforniában
Apokaliptikus jeleneteket láthatnak a Kaliforniai tűzvész elleni védekezés közben.

Az elmúlt hetekben világszerte több helyen is jelentős hőhullámok alakultak ki, a szárazság pedig kedvez a tűzvészek létrejöttének. Japánban például háromszáznál is többen haltak meg a hőségben, Görögországban pedig már 93 áldozata van a lángoknak. Az amerikai Death Valleyben eközben júliusban új rekord született: sosem mértek még ilyen forró hónapot a Földön.

Kiemelt kép: Mark RALSTON / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik