Tudomány zöldövezet

Húszszor több embert fog megölni a pokoli hőség

24.hu
24.hu

2018. 08. 02. 11:14

Ha az emberek nem alkalmazkodnak az emelkedő hőmérséklethez, a világ bizonyos részein 2080-ra drasztikuson megnőhet a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma. Most még tehetnénk ellene.
Korábban a témában:

Jelenleg az északi félteke több országát is pusztító hőhullámok sújtják, és nagyon valószínű, hogy a változó éghajlat miatt ezek a jövőben egyre gyakoribbak és súlyosabbak lesznek.

A jó hír azonban az, hogy ha csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor a jelen tanulmányban előre jelzett következményeket jelentősen mérsékelhetjük

– mondta Antonio Gasparrini, a londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének szakértője.

2000 százalékos növekedés

A PLOS Medicine – en megjelent tanulmány szerint a trópusi és szubtrópusi régiókban ugorhat meg leginkább a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma, majd Ausztrália, Európa és az Egyesült Államok következik a sorban. A szakemberek szerint az eredmények azt sugallják, hogy szigorúbb lépésekre lenne szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, ugyanis a kevesebb emisszió a hőhullámokkal összefüggő halálozások alacsonyabb számát jelenti – idézi az MTI.

Az eredmények szerint a legszélsőségesebb forgatókönyv esetén az 1971 és 2020 közötti periódushoz képest 2000 százalékkal nőne meg a hőség okozta korai halálozások száma Kolumbiában 2031 és 2080 között.

Ugyanezen forgatókönyv szerint a Fülöp-szigeteken 12-szeresére, Ausztráliában és az Egyesült Államokban ötszörösére, Nagy-Britanniában négyszeresére nőne a hőhullámok okozta többlethalálozások száma.

Tehetünk ellene

A számok ugyanakkor mérséklődtek, amikor a forgatókönyveket a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodáshoz igazították. A klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak érdekében, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett „törekedni kell arra”, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.

A legkevésbé szélsőséges forgatókönyv esetén Nagy-Britanniában mindössze nagyjából kétszer annyi lenne a hőhullámok okozta többlethalálozás a 2031-2080 közötti időszakban, mint 1971 és 2020 között. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy eredményeik nem tekinthetőek pontos előrejelzéseknek, hiszen nem tudni, hogy az egyes országok milyen lépéseket fognak tenni – vagy nem tenni – az éghajlatváltozás hatásainak kezelése érdekében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.