Tudomány
Firefighters conduct a controlled burn to defend houses against flames from the Ranch fire, as it continues to spreads towards the town of Upper Lake, California on August 1, 2018.
Thousands of firefighters in California made some progress against several large-scale blazes that have turned around 200,000 acres (80,940 hectares) into an ashen wasteland, destroyed expensive homes, and killed eight fire personnel and civilians in the most populous US state. / AFP PHOTO / Mark RALSTON

Az űrből is látni a kaliforniai tűzvészeket

24.hu
24.hu

2018. 08. 02. 15:29

Az elmúlt időszakban Kalifornia több területén is jelentős erdőtüzek alakultak ki. A füstfelhők néhol olyan hatalmasak, hogy azokat még a NASA egyik műholdja is képes volt megörökíteni.
Korábban a témában:

A kaliforniai tüzek több mint két hete tombolnak. A katasztrófában már legalább négy tűzoltó és négy civil vesztette életét, több embert pedig eltűntnek nyilvánítottak. A tűzvészek miatt eddig közel 40 000 embert kellett evakuálni.

Shasta, 2018. július 27.
Lángoló növényzetet egy szabadtéri néprajzi múzeumban, a kaliforniai erdőtüzek sújtotta Shastában 2018. július 26-án. A két hete pusztító tűz a San Franciscótól 300 kilométerre, keletre fekvő El Portal település térségében, a Sierra Nevada hegységben ütötte fel a fejét. Az oltást a száraz, meleg idő nehezíti. (MTI/AP/Noah Berger)
Elképesztő képeken tombol az erdőtűz Kaliforniában
Apokaliptikus jeleneteket láthatnak a Kaliforniai tűzvész elleni védekezés közben.

Az erdőtüzek olyan jelentősek, hogy azokat a NASA egyik műholdja is meg tudta örökíteni – írja az űrhivatal oldala. A NASA által közzétett kép jobb oldalán az úgynevezett Ferguson-tűzvész látható, amely a Sierra Nemzeti Erdőt és a Yosemite Nemzeti Park nyugati részét érinti. A helyi tűzvész még július 13-án alakult ki.

A szakértők szerint az erdőtűz létrejöttének egyik oka az lehet, hogy a 2012 és 2017 közti periódus rendkívül száraz időszak volt a régió számára. A térségben ráadásul a szúbogarak is több fát elpusztítottak, így az erdők igen sérülékennyé váltak.

A tűz miatt a közeli településekről tömegesen kellett kitelepíteni a lakókat, a park jelentős részét pedig lezárták.

Július 23-án aztán újabb tűz kezdődött a nyugat-kaliforniai Whiskeytown Lake-nél. Ez az úgynevezett Carr-tűzvész, amely a kép bal oldalán tűnik fel. Bár utóbbi tűzeset eleinte nem tűnt jelentősnek, július 25-én hirtelen megindult a közeli Redding felé.

Kép: NASA/GSFC/LaRC/JPL-Caltech, MISR Team

A két erdőtüzet a Terra műhold örökítette meg a MISR (Multi-angle Imaging SpectroRadiometer) nevű műszere segítségével. A műhold július 27-én előbb a Carr-, majd két nappal később a Ferguson-tűzvészt is megfigyelte.

Kiemelt kép: Mark RALSTON / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.