Belföld

Négyen fertőződtek meg Magyarországon nyugat-nílusi lázzal

A vírus szerencsére ritkán okoz nagy bajt, gyógyszer és oltás viszont nincs ellene.

Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi láz, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központhoz eddig négy bejelentés érkezett – számolt be az RTL Klub híradója. A magyar hatóságokat hiába keresték, nem kaptak pontos adatokat a megbetegedésekről.

Szerbiában eddig öten haltak meg és hetvenen fertőződtek meg a betegséggel. A Dél-pesti Centrumkórház infektológusa, Dr. Szlávik János a riportban azt mondta: a vírus ritkán okoz nagy bajt, az esetek 10-20 százalékában jelentkeznek influenzaszerű tünetek, és kevesebb mint egy százalékban alakulnak ki súlyos tünetek, mint agyvelőgyulladás vagy agyhártyagyulladás. Az még ritkábban fordul elő, hogy idős, krónikus beteg, immunhiányos emberek meghalnak a nyugat-nílusi láz miatt.

Tavaly Magyarországon két idős férfi hunyt el a betegség következtében. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, a legtöbb megbetegedés augusztusban és szeptemberben történik. Mint Szlávik elmondta, a nyugat-nílusi láz ellen nincs gyógyszer és emberek számára hozzáférhető oltóanyag. Lovak számára létezik védőoltás, mert köztük sokkal nagyobb járványok alakulnak ki. (Fotó: Europress / CDC / BSIP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik