Tudomány

Titokzatos körülmények közt pusztult el egy tengeri óriás

Egy 6,5 méter hosszú cetcápa tetemét sodorta partra az óceán múlt hétvégén a floridai Sanibel Islanden. A szakértők egyelőre nem tudják, pontosan mi okozhatta az állat halálát.

Bár egyelőre nem tudni, hogy mi végzett a cápával, a kutatók arra gyanakodnak, hogy veszélyes algavirágzás, úgynevezett vörös dagály ölte meg a példány – írja a Live Science. Az állat halála mindenesetre igen meglepő.

Szokatlan, még világszinten is

– nyilatkozta Bob Hueter, a Mote Tengeri Laboratórium cápakutatója. A szakértő szerint az elmúlt 30 év során egyetlen hasonló esettel sem találkozott Dél-Floridában.

A most azonosított tetem egy hím példányhoz tartozott. A mérete alapján az állat még viszonylag fiatal, nagyjából 20 éves lehetett.

A cetcápa (Rhincodon typus) a világ legnagyobb halfaja, tömege a 22 tonnát is megközelítheti. Bár az óriási teremtmények félelmetesnek tűnhetnek, valójában teljesen ártalmatlanok, főként planktonokat fogyasztanak. Ehhez hatalmasra tárják szájukat, beszívják a tengervizet, majd kopoltyúikon szűrik meg táplálékukat.

Kép: Thinkstock

Az amerikai kontinens körül élő egyedek az év jelentős részét a Yucatán-félsziget közelében töltik, nyáron azonban néhány példány északabbra úszik. Hueter szerint ugyanakkor idén a szokottnál jóval több állat fordul meg Florida partjainál.

Ezzel egy időben azonban a vörös dagály is megjelent, amely sok tengeri élőlényt fenyeget.

Az ártalmas algavirágzás akkor alakul ki, amikor túlságosan megemelkedik a moszatok koncentrációja a vízben. Florida partjainál a jelenség általában évente egyszer fordul elő, és a Karenia brevis fajhoz köthető. Az alga olyan anyagot állít elő, amely sok más élőlény számára mérgező.

Hueter szerint elképzelhető, hogy a fiatal cetcápával is egy ilyen moszatfelhő végzett. A Bailey-Matthews Nemzeti Kagylómúzeum munkatársai mindenesetre megkezdték a tetemből vett minták elemzését, hogy kiderítsék az állat halálának pontos okát.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik