Tudomány

Meglepő tárgyra bukkantak a kétezer éves templomban

Különös faragványt talált egy youtuber az indiai Pandzsavarnaszvami templomban.

Mikor a csóla-korszak civilizációja a mai India területén felépítette a Pandzsavarnaszvami templomot, a bicikliket még csak hírből sem ismerték. A komplexum falain mégis feltűnik egy faragvány, amelyen mintha egy kerékpár lenne látható. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ősi népcsoport időutazókkal találkozott volna.

A különös faragványt a kétezer éves templom egyik falán azonosították – írja a Mirror. Az ábra egy YouTube-felhasználó, Praveen Mohan figyelmét keltette fel, aki fel is töltött egy videót a csatornájára, hogy beszámoljon felfedezéséről.

A férfi állítása szerint az alkotást az épület egyik eldugott, sötét sarkában vette észre.

A történészek azt állítják, hogy a bicikliket az 1800-as években, csupán kétszáz éve találták fel. De hogyan faraghatták ezt egy ősi templomba, amely nagyjából kétezer éves?”

– tette fel a kérdést Mohan videójában.

A férfi nem tévedett, az első láncos kerékpárokat valóban a 19. században, egészen pontosan az 1880-as években fejlesztették ki. A templomban látható alak pedig minden jel szerint valóban egy biciklit tol éppen, amely sokban hasonlít a mai is használatos járművekre.

Kép: YouTube/Phenomenal Travel Videos

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ősi indiaiak időutazókkal találkoztak volna.

Egy helyi amatőr történész, Dr R Kalaikovan korábban maga is beszámolt a különös faragványról. 2015-ben egy interjúban azt mondta, sokáig a szakértők sem tudták megállapítani, hogy hogyan került az ábra az épület egyik falára.

Kutatásai során viszont Kalaikovan kiderítette, hogy a templom az 1920-as években egy nagyszabású felújításon esett át. Az érintett időszak az a periódus volt, amikor Indiában igazán népszerűvé váltak a kerékpárok.

A szakértő szerint elképzelhető, hogy az 1920-as években az egyik renováló úgy gondolta, jó ötlet, ha megörökít egy biciklizőt a falon. Valószínűleg a mester akkor nem gondolt arra, hogy ezzel a későbbiekben komoly fejtörést okoz majd a kutatóknak.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/ Ssriram mt/CC BY-SA 4.0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik