Tudomány

Gyermeket öltek, hogy a jövőbe lássanak

A tenocstitlani Nagy Templom, más néven Nagy Teocalli egykor emberáldozatok bemutatásának helyszíne volt. Az épületnél már régóta folynak a feltárások, a közelmúltban pedig újabb megdöbbentő lelet került elő: egy ékszerekkel és vulkáni kőzetekkel eltemetett gyermekcsontváz.

A leletet a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet munkatársai azonosították – számol be az IFLScience. A maradványok egy furcsa, hengeres sírból került elő, melyet vulkáni kőzetekkel töltöttek fel.

A 176-os jelű áldozat valamikor a 15. században halhatott meg. A fiú csontváza körül több drágakövet is találtak, így a kutatók arra gyanakodnak, hogy a testet egy nyaklánccal temették el, amely az évszázadok során széthullott. A nyughelyben felfedezett zöld jáde a mai Guatemala területéről származik, a kék gyöngyök eredete azonban még ismeretlen.

A helyszínen dolgozó antropológusok szerint a gyermek nem lehetett több tízévesnél, amikor meghalt. A szakértők úgy vélik, hogy az áldozat fogai igen rossz állapotban voltak, száját pedig valamilyen fertőzés támadta meg.

A Nagy Templom romjai napjainkban (kép: Thinkstock)

A testet a Vitzilopocstli had- és napistennek szentelt templom nyugati szárnyában találták meg. A csontvázon olyan díszeket is kimutattak, amelyek az istenségre utalnak.

Éppen ezért a kutatók azt gondolják, hogy a fiút Vitzilopocstlinek ajánlották fel áldozatként.

A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet csapata szerint a maradvány sokat elárul a korabeliek hiedelemvilágáról, a gyermekek, az emberáldozatok és Vitzilopocstli kapcsolatáról. A szakértők úgy vélik, hogy az azték papok akkor végezhettek el efféle szertartást, amikor meg akarták ismerni az elkövetkező csata kimenetelét.

Véres azték labdajáték nyomára bukkantak a régészek
A templomot, a pályát és az áldozatbemutató területet Mexikóvárosban azonosították.

Ez volt a második alkalom, amikor gyermekáldozat került elő a Nagy Templomban. 2005-ben a komplexum déli részén tártak fel egy hasonló leletet, igaz, az akkori sír messze nem volt olyan különös, mint a mostani.

Az Azték Birodalom fővárosában, Tenocstitlanban hosszú időn át volt szokás az emberáldozatok bemutatása. A település a Nagy Teocallival együtt végül 1521-ben pusztult el a spanyol hódítók támadása során.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik