Tudomány

Már az egész Marsot beborítja a pokoli porvihar

A porvihar május végén alakult ki, azóta pedig folyamatosan erősödik. A NASA legújabb jelentése szerint a vihar immár az egész vörös bolygón tombol.

Globális eseménnyé fejlődött a hatalmas marsi porvihar – írja az IFLScience. Az esemény immár az Opportunity mellett a Curiosity marsjárót is érinti. Utóbbi szerkezet rekord légköri porkoncentrációt mért a napokban.

Az atmoszférában olyan nagy mennyiségű por gyűlt össze, hogy szinte alig jut el a napfény a felszínre. Ez komoly probléma a napelemekkel működő Opportunity számára. A marsjáró energiaszintje július 12-re drámaian lecsökkent, így a szerkezet hibernálta magát.

Amennyiben az Opportunity nem jut időben elég fényhez, félő, hogy végleg kikapcsol.

A Curiosity ezzel szemben tökéletesen funkcionál, mivel a működéséhez szükséges energiát nem napelemek, hanem egy radioizotópos termoelektromos generátor biztosítja.

A NASA szimulációja szerint így tűnt el az Opportunity szeme elől a Nap a júniusi vihar során (kép: NASA/JPL-Caltech/TAMU)

Nem ez az első alkalom, amikor óriási vihar fejlődött ki a vörös bolygón. Az első adat egy lehetséges globális eseményről 1971-ből származik, amikor a Mariner 9 űrszonda megérkezett a Marshoz, és elkészítette az első orbitális felvételeket az égitestről.

A képek nem tártak fel túl sok részletet a felszínről, ugyanis egy hónapon át hatalmas porfelhő borította be a bolygót. Valószínűsíthető, hogy a vihar az egész Marsot érintette, igaz, csak a bolygó bizonyos régióit sikerült megörökítenie a Mariner 9-nek.

Azóta a kutatók azonosítottak még néhány hatalmas vihart. A szakértők arra gyanakodnak, hogy az efféle jelenségek ciklikusan követik egymást, és a marsi évszakokhoz igazodnak.

Átlagosan három marsi évente (nagyjából 5,5 földi évente) egyszer a normális viharok bolygót beterítő porviharokká fejlődnek, és ezeket általában globális porviharoknak nevezzük, hogy megkülönböztessük őket

– nyilatkozta Michael Smith, a NASA Goddard Űrközpont bolygótudósa.

A Curiosity felvételei a viharról (kép: NASA)

Bár egy ilyen globális vihar elsőre pusztítónak tűnhet, a marsi atmoszféra olyan vékony, hogy még a legerősebb helyi szelek sem képesek károkat okozni a marsjárókban. A valódi veszélyt az jelenti, hogy a szélben szálló apró részecskék képesek blokkolni a napfényt, ez pedig a napelemes szerkezetek számára akár végzetes is lehet.

További probléma, hogy a porszemcsék töltöttségük miatt rátapadhatnak a különböző műszerekre, eltávolításuk pedig nagyon nehéz.

Ennek ellenére a NASA kutatói örülnek a viharnak, hiszen a Curiositynek, illetve a vörös bolygó körül keringő különböző űreszközöknek köszönhetően rengeteg értékes adatot tudnak gyűjteni az eseményről.

(Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik