Tudomány
Bug Insect Finger Animal Bee Nature Bumblebee

Roverek helyett rovarok: robotméhek lephetik el a Marsot

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 06. 19. 13:26

2018-at írunk, egy nem is kis teljesítményű számítógép már akár a tenyerünkön is elfér. Mi az oka annak, hogy még mindig nehéz, lassú és drága robotokat küldünk az űrbe, amikor a technológia már adott kisebb és olcsóbb módszerekhez is? Valahogy így gondolkodhattak azok az amerikai és japán kutatócsoportok, amelyek egymástól függetlenül dolgoznak a NASA-nak a Marsra küldhető robotméheken.
Korábban a témában:

Rovert küldeni egy bolygóra nagyon költséges, hosszú és bonyolult folyamat, a siker pedig egyáltalán nem garantált. A NASA éppen ezért új megoldásokat keres, amikkel kicsit felpörgetheti és hatékonyabbá teheti az űrkutatást: az űrügynökség Innovatív Fejlett Koncepciók (Innovative Advanced Concepts) programjára jelentkezett több száz projekt közül ezért fogadta el a robotméhekkel operáló megoldást.

Az apró szerkezetek a Mars körülményeit térképeznék fel – vélhetőleg jóval hatékonyabban, mint a jelenleg ott bóklászó méretes roverek.

Apró rovarok válthatják le a hatkerekűt – Forrás: NASA

Két – egy alabamai és egy japán – kutatócsoport egymástól teljesen függetlenül, de egyszerre dolgozik a robotméhek kifejlesztésén, amelyek fő célja a marsi felszín és légkör vizsgálata lesz – a légkörből egészen pontosan metánt próbálnak majd detektálni, ami akár az élet jele is lehet a bolygón.

A Curiosity korábban már talált elenyésző mennyiségű metánt a légkörben, de ennek eredetében egyelőre nem vagyunk biztosak. A robotméhek ennek jóval gyorsabban és egyszerűbben tudnak utánajárni, mint a lassú és körülményes rover. Ráadásul rövidebb idő alatt nagyobb területet képesek bejárni,

így sokkal költséghatékonyabbá is válnak.

Akinek az egész koncepcióról egy Black Mirror epizód jutna az eszébe, ez nem jár messze a valóságtól: a NASA a sorozatban látott verziókhoz hasonló, dongóméretű botokat akar fejleszteni, amik irányítva repülnének a kabócákra hasonlító, és úgy is mozgó szárnyaikkal. A különbség csak annyi, hogy ezek a botok nem a Földre, hanem a Marsra készülnek, így attól sem kell félni, hogy ellenünk fordítják őket.

A robotméh-koncepció azért lehet hatékony a vörös bolygón, mivel – noha a légkör kifejezetten ritka, ami a repülést megnehezíthetné – a gravitáció mindössze egyharmada a földi értékeknek, így kisebb erő húzná a talaj felé a botokat. A tervek szerint a kis robotrovarok egy roverrel fognak érkezni a Mars felszínére, ahová mindig vissza is térnek majd feltöltődni és leadni a méréseket, amiket gyűjtöttek.

A fejlesztés egyelőre kezdeti fázisban tart mindkét csapatnál: az Alabamai Egyetem kutatói jelenleg numerikus modelleken dolgoznak, a japán szakértők pedig a csapkodó szárnyak prototípusát készítik elő.

Nyitó illusztráció: Maxipixel

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.