Tudomány

Pokoli vihar tombol a Marson

Óriási vihar tombol a vörös bolygón. Az atmoszférában kavargó por teljesen eltakarja a Napot, ez pedig a NASA egyik marsjáróját is veszélybe sodorja.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, komoly bajban van a NASA egyik marsjárója, az Opportunity. A május végén kialakult viharban a szerkezet napelemei napok óta nem jutnak elegendő fényhez, így az eszköz energiaszintje vészesen lecsökkent. A közelmúltban ráadásul a kapcsolat is megszakadt a marsjáróval.

Egyre nagyobb bajban van a NASA marsjárója
A földi irányítás képtelen felvenni a kapcsolatot a viharba keveredett szerkezettel.

A vörös bolygó egyedi környezetében a viharok egészen másként viselkednek, mint a Földön. A Forbes szerint a Marson a legnagyobb viharok nyáron alakulnak ki, amikor a legerősebb a napsugárzás. Mivel a helyi, vékony atmoszféra jóval ritkább, mint a földi, a marsi szelek meglehetősen gyengék.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vörös bolygó viharai veszélytelenek lennének. A helyi, többnyire oxidált vasrészecskékből álló por ugyanis gyakran töltött, ezért képes rátapadni a különböző felületekre, például a marsjárók napelemeire.

A vihar már a bolgyó túlsó felén működő Curiosity marjárót is elérte (kép: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

A kis szemcséket ráadásul könnyedén felkapják a szelek, a por pedig az atmoszférában összeállva elképesztő sötétséget idézhet elő.

Akár egy kisebb vihar is elég lehet ahhoz, hogy a porfelhő hetekre eltakarja a Napot.

Ez a napelemekkel működő szerkezetek számára végzetes folyamatot indíthat be.

Így tűnt el az Opportunity szeme elől a Nap a júniusi vihar során (kép: NASA/JPL-Caltech/TAMU)

A jelenlegi vihar nagyjából 41 millió négyzetkilométeren tombol, és a vörös bolygó mintegy negyedét érinti. Bár az Opportunity már 2007-ben megküzdött egy óriási viharral, a mostani sokkal komolyabb kihívást jelent.

A NASA szakértői szerint akár hetek vagy hónapok is eltelhetnek, mire az Opportunity elég energiát gyűjthet küldetése folytatásához. Félő, hogy a marsjáró kulcsfontosságú berendezései, például az újraindulást szabályzó missziós óra nem fogja átvészelni a hosszú energiamentes időszakot.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik