Tudomány

Elveszett egy tál puding az űrben

Egy angliai iskolai projekt során egy tál Bakewell-pudingot küldtek az űr határához. Az édességet nyomkövetőkkel is ellátták, a kapcsolat azonban megszakadt.

A derbyshire-i bakewelli Szent Anzelm Előkészítő Iskola tanulói hétfőn egy magaslégköri ballon segítségével bocsátottak fel egy Bakewell-pudingot – írja a BBC. A desszert Anglia egyik jellegzetes édessége.

A léggömbre erősített nyomkövetők egészen 16 000 méteres magasságig működtek, idővel azonban megszakadt a kapcsolat. Az iskola folytatja az elveszett édesség keresését.

Az intézménynél abban bíznak, hogy a puding legalább 35 000 méteres magasságig jutott.

Liz Scott, az iskola tanulmányi igazgatója azt mondta, tavaly a mostani kísérlet próbájaként felbocsátottak már egy magaslégköri ballont, amelyet végül egy pár talált meg a lincolnshire-i Skegness tengerpartján.

Reméljük, hogy ugyanez fog történni, és kiderítjük, hogy hol kötött ki a puding

– nyilatkozta Scott.

Kép: S. Anselm’s Preparatory School

A tanár hozzátette, a projekttel a diákok 1 600 font (mintegy 588 000 forint) támogatást gyűjtöttek össze a helyi vállalatoktól. A pénzt egy vakvezető kutyákkal foglalkozó szervezetnek fogják felajánlani.

A ballonra erősített műszerek a magassági információk mellett a hőmérsékleti adatokat is rögzítették, emellett pedig felvételeket is készítettek.

(Kiemelt képünkön a Bakewell-puding egyik változata, a Bakewell-torta látható, kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik