Tudomány bbc history
President Lyndon B. Johnson calls the Kennedy family after learning of Senator Robert Kennedy's assassination in June 1968. Lady Bird Johnson looks on. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)

Valójában nem is vörös telefon volt a legendás forródrót

BBC History
BBC History

2018. 06. 20. 19:02

A Washington és Moszkva közötti közvetlen kapcsolatot csak a legélesebb helyzetekben vetették be, és véletlenül sem emlékeztetett a filmekben és videojátékokban gyakran feltűnő vörös telefonra. A nukleáris háború megelőzésére találták ki, a leggyakrabban mégis Shakespeare és Csehov szövegekkel kedveskedtek egymásnak a két világrend nagyhatalmai.
Korábban a témában:

Az amerikaiak forródrótnak, a szovjetek vörös telefonnak nevezték – valójában egy telexgép volt, amely a Kremlt és a Pentagont kötötte össze abból a célból, hogy válságos helyzetben a két szuperhatalom vezetői közvetlenül is kapcsolatba léphessenek egymással.

A vonal kiépítéséről éppen 55 éve, Genfben, ünnepélyes keretek között írtak alá szerződést a két hidegháborús szuperhatalom képviselői.

Bárt az ötvenes évek legvégén valamelyest oldódni kezdett a hidegháborús dermedtség, az 1961-es berlini, majd rá egy évre a még súlyosabb kubai válság befagyasztotta az enyhülési folyamatot. Épp a kubai rakétaválság pattanásig feszült napjai ébresztették rá Kennedyt és Hruscsovot az enyhülés alternatíva nélküliségére.

KÁBELBARÁTOK

Az amerikai elnök 1963. június 10-i „békebeszédét”, ami a leszerelési tárgyalások támogatására szólította fel az amerikai közvéleményt, követte a forródrót létesítéséről szóló, 1963. június 20-i megállapodás, majd augusztus 5-én az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Nagy-Britannia részleges atomcsendegyezménye.

A rejtjelezett információ a Moszkva – Helsinki – Stockholm – Koppenhága – London – Washington útvonalon, kábeleken cikázott oda-vissza, de a biztonság kedvéért egy tartalék rádiókapcsolatot is létrehoztak Afrikán (a marokkói Tangeren) keresztül; ez utóbbit végül soha nem használták. Az első tesztre 1963. augusztus 30-án került sor, de óránként is rendszeresen tesztelték a megbízhatóságát, a páratlan órákban a szovjetek, a párosokban az amerikaiak lepték meg gondosan választott irodalmi idézettel a másik felet.

Első éles bevetése azonban már korántsem volt ilyen felemelő: a Kennedy elnök 1963. november 22-i merényletet hozták a Kreml tudomására a Pentagonból. A szovjetek a forródrótot először 1967-ben, a hatnapos háború idején használták, amikor Alekszej Koszigin miniszterelnök, Jurij Andropov KGB-főnök és Andrej Gromiko külügyminiszter jelentkezett be Lyndon B. Johnson amerikai elnöknél.

Lyndon B. Johnson telefonál az Ovális Irodában – Fotó: Gene Forte/Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Egy szem- vagy inkább fültanú, az egyik tolmács szerint a szovjet miniszterelnök meghökkenve tapasztalta, hogy a „vörös telefon” néma – hiszen teleírógép. A hívás oka az volt, hogy a Földközi-tengeren vészes közelségbe kerültek a szovjet hadihajók és az amerikai hatodik flotta egységei. A kapcsolatteremtés beváltotta a hozzá fűzött reményeket: mindkét hatalom utasította flottáját, hogy ne tegyen félreérthető gesztusokat.

REGÉNYBŐL VALÓSÁG

1971-ben a két ország megállapodott abban, hogy a biztonság és a megbízhatóság érdekében már nem kábelen, hanem két egymástól független műhold és négy földi adó-vevő állomás segítségével kommunikálnak egymással. Az egyik vonal a nyugat-virginiai Etam és Moszkva között az amerikai Intelsat műholdon keresztül állt fenn, míg a másik vonalon a szovjet Gorizont műhold szolgáltatta az összeköttetést Vlagyimir és a marylandi Fort Detrick között.

Az adó-vevő állomások és a telexterminálok között ugyanakkor kábel, illetve rövidhullámú rádiókapcsolat állt fenn. Mivel a korábbi kábelkapcsolat átvette a tartalék vonal szerepét, így a Tangeren átvezető vonalat megszüntették. A telexet 1986-ban váltotta fel a fejlettebb fax, majd 2008-ban áttértek a kódolt e-maileken történő számítógépes összeköttetésre és a műholdas kapcsolat melletti száloptikás kábelre.

Hiteles dokumentáció nincs arról, hogy a hidegháború alatt mikor használták a forródrótot, néhány eseményről azonban tudunk.

Az említetteken kívül az Apollo–8 űrhajó küldetésekor Johnson érintkezett szovjet partnerével, India és Pakisztán háborújakor, 1971-ben Nixon beszélt Brezsnyevvel és Kosziginnel, Nixon és Brezsnyev egyeztetett Ciprus török megszállásakor, 1974-ben, Carter és Brezsnyev tárgyalt a libanoni háború napjaiban, 1982-ben, izzottak a vonalak az 1979-es afganisztáni szovjet invázió megkezdésekor, a lengyel válság ügyében Carter és Reagan is hívta Brezsnyevet, beszéltek a SALT-tárgyalásokról is, és tudni lehet arról, hogy egy véletlen rakétakilövés nyomán Reagan felhívta Csernyenkót.

Nem tudjuk, egészen pontosan mit köszönhet az emberiség mások mellett annak a harvardi professzornak, aki állítólag a Fehér Ház figyelmébe ajánlotta Peter George Red Alert című, atomháborúval fenyegető 1958-as regényét (ezt dolgozta át később Stanley Kubrick a Dr. Strangelove forgatókönyvének megírásakor), ami nyomós indokokat hozott fel a forródrót szükségessége mellett, mindenesetre a gyakorlat igazolta a szükségességét.

Kiemelt kép: CORBIS/Corbis via Getty Images

BBC History korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.