Tudomány az élet nagy kérdései

Miért nem egyformák az Erzsébet híd melletti ortodox templom tornyai?

Az V. kerületi Petőfi téren álló Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony-székesegyház egyik legfőbb jellegzetessége a két különböző külsejű torony. A templom azonban nem mindig nézett ki így.

A Magyar Ortodox Egyházmegye oldala szerint a 18. században egyre növekedő pesti ortodox közösség 1790-ben szerezte meg az engedélyt a templom felépítésére. Az Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony-templomot végül 1801-ben szentelték fel. A székesegyház két toronysisakját 1873-ban készítették el Ybl Miklós tervei alapján, ezzel alakítva ki az építmény jellegzetes homlokzatát.

A Petőfi tér 1890 körül (kép: Wikimedia Commons/Közkincs)

A templom külseje sok más budapesti épülethez hasonlóan a második világháború alatt jelentősen megváltozott. 1944-ben a város ostromakor a németek és szovjetek közti ágyúcsatában a székesegyház súlyosan megsérült,

déli, azaz az Erzsébet híd felőli tornya összeomlott.

1946-ban ugyan megkezdték az épület helyreállítását, de a munkálatok megtorpantak. Később a restaurálás több szakaszban folytatódott, igaz, a déli torony helyreállítására még sokáig kellett várni.

Az Erzsébet híd építése 1963-ban. A kép bal oldalán a székesegyház épen maradt tornya magasodik. (kép: Wikimedia Commons/Fortepan/Bambi)

A tornyot végül 2010-ben újították fel, és az új, az eredetitől látványosan eltérő sisak is ekkor került fel rá.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik