Tudomány az élet nagy kérdései
Budapest, 2018. május 14.
A magyar fõváros V. kerülete panorámájának részlete a Gellért-hegy irányából. Elõtérben: sétahajók a Dunán, a parton a 2-es villamos hamarosan elhalad az Istenszülõ elhunyta Nagyboldogasszony magyar ortodox székesegyház elõtt. Távolabb (b) az Erzsébet téri óriáskerék, mögötte pedig a Szent István-bazilika.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Miért nem egyformák az Erzsébet híd melletti ortodox templom tornyai?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 06. 16. 10:00

Az V. kerületi Petőfi téren álló Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony-székesegyház egyik legfőbb jellegzetessége a két különböző külsejű torony. A templom azonban nem mindig nézett ki így.
Korábban a témában:

A Magyar Ortodox Egyházmegye oldala szerint a 18. században egyre növekedő pesti ortodox közösség 1790-ben szerezte meg az engedélyt a templom felépítésére. Az Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony-templomot végül 1801-ben szentelték fel. A székesegyház két toronysisakját 1873-ban készítették el Ybl Miklós tervei alapján, ezzel alakítva ki az építmény jellegzetes homlokzatát.

A Petőfi tér 1890 körül (kép: Wikimedia Commons/Közkincs)

A templom külseje sok más budapesti épülethez hasonlóan a második világháború alatt jelentősen megváltozott. 1944-ben a város ostromakor a németek és szovjetek közti ágyúcsatában a székesegyház súlyosan megsérült,

déli, azaz az Erzsébet híd felőli tornya összeomlott.

1946-ban ugyan megkezdték az épület helyreállítását, de a munkálatok megtorpantak. Később a restaurálás több szakaszban folytatódott, igaz, a déli torony helyreállítására még sokáig kellett várni.

Az Erzsébet híd építése 1963-ban. A kép bal oldalán a székesegyház épen maradt tornya magasodik. (kép: Wikimedia Commons/Fortepan/Bambi)

A tornyot végül 2010-ben újították fel, és az új, az eredetitől látványosan eltérő sisak is ekkor került fel rá.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.