Tudomány az élet nagy kérdései

Minek az a kis zseb a farmernadrágokon?

Van, aki öngyújtót, mások rágógumit, vagy aprópénzt tartanak a farmernadrágok elején található apró zsebben. De miért került rá eredetileg a nadrágokra?

Az első farmert Jacob W. Davis tervezte, a nadrágokat pedig az 1870-es évek elején kezdte el gyártani a Levi Strauss & Co. Ezek a farmernadrágok sok szempontból különböztek a mai daraboktól. Az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy négy zsebük volt: egy hátul, három pedig elől. Utóbbiak közül az egyik épp a ma is jól ismert kis zseb volt.

Hogy miért tartották fontosnak, hogy ilyen apró, első ránézésre nem túl hasznos zsebeket helyezzenek a nadrágokra?

Nos, Davis az első farmert épp akkor tervezte, amikor az Egyesült Államokban igazán elterjedtek a zsebórák.

Az eredetileg munkásoknak és cowboyoknak készült nadrágokra tehát órazsebként került fel a kisebb zseb. Ez képes volt jól megóvni a szerkezeteket, ugyanakkor nem kellett benne hosszan kotorászni, hogy a tulajdonos megnézhesse az időt.

Utóbb a zsebórák használata ugyan visszaszorult, a zsebek mégis maradtak. Ennek oka az lehetett, hogy az 1950-es évektől kezdődően, mikor a farmernadrágok igazán divatossá váltak, mindig akadt valami, ami épp passzolt az apró zsebbe: rágógumi, hajcsat, mozijegy, rúzs vagy éppen óvszer. A gyártók ezért általában meghagyták, és máig meghagyják a farmereken az egykor óratartóként funkcionáló zsebet.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik