Tudomány

A szex javítja a memóriát

Újabb vizsgálat igazolja, hogy a szex segíthet megőrizni az agy egészségét. A szakértők ezúttal a memória és a szexuális aktivitás közti összefüggést elemezték.

Az ember emlékezőképessége az öregedéssel egyre gyengül. A jelenség alapvetően nem veszélyes, bizonyos esetekben azonban valamilyen súlyosabb probléma, például az Alzheimer-kór jele lehet. Éppen ezért napjainkban rengeteg kutató foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy miként lehet frissen tartani az agyat.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a szex egy hatékony módszer lehet a memóriajavításra – írja a Business Insider. A kutatásban Mark Allen, a Wollongongi Egyetem munkatársa kollégáival mintegy hatezer 50 év feletti alanyt vizsgált meg. A szakértők a személyek étrendjét, egészségét, jólétét és társadalmi-gazdasági helyzetét mérték fel.

A résztvevőknek emellett egy memóriatesztet is el kellett végezniük, illetve arról is megkérdezték őket, hogy milyen gyakran élnek szexuális életet. Két évvel később az alanyoknak ismét részt kellett venniük a memóriavizsgálaton.

Az adatok alapján a gyakori szexuális aktivitás, amely a csókolózást és a nagyobb érzelmi közelséget is magába foglalja, jobb emlékezőképességgel párosult.

Az összefüggés annál erősebbnek bizonyult, minél idősebb volt az adott személy. Összességében minden alany memóriája gyengült a két év során, és a szex csak a rövid távú memória romlását lassította.

Allen szerint az intimitás az emlékezéssel kapcsolatos agyterületek, például a hippokampusz stimulálásával javíthatja a memóriát.

Nem ez az első kutatás, amely hasonló eredményekre jutott. Egy 2010-es tanulmány például rávilágított, hogy a szexuális aktivitás támogatja a sejtek növekedését a hippokampuszban. Egy 2015-ös elemzés azt mutatta ki, hogy az 58-98 évesek körében a szexuálisan még aktív személyek agya jobban funkcionál, egy tavalyi kutatás pedig az időskori szex és a agy egészsége közti kapcsolatra világított rá.

Ezek a tanulmányok együtt mind azt igazolják, hogy az intimitás hosszú és rövid távon egyaránt kedvező hatással lehet a kognitív képességekre.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik