Tudomány

Az időskori szex karbantartja az agyat

oreg(3)(960x640)(1).jpg (öreg, )
oreg(3)(960x640)(1).jpg (öreg, )
A Coventry Egyetem és az Oxfordi Egyetem új kutatása szerint egyértelmű kapcsolat van az időskori szexuális aktivitás és a jobb mentális képességek közt.

A szakértők a Journals of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences folyóiratban ismertették új vizsgálatukat.

A kutatók 73, 50-83 éves embert vontak be az elemzésbe. Az alanyoknak egy kérdőívet kellett kitölteniük, a szakértők többek közt arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a résztvevők egészsége, életstílusa, illetve szexuális aktivitása. A csapat emellett egy olyan tesztet is felvett, amellyel az alanyok különböző mentális képességeit, például figyelmét, emlékezetét és nyelvi készségeit mérték.

Az elemzésen azok teljesítettek a legjobban, akik hetente egyszer folytattak szexuális tevékenységet.

Az aktivitás elsősorban a verbális folyékonyságra és az általános megismerésre volt hatással, igaz, a figyelmet, memóriát és nyelvi képességeket nem befolyásolta.

Nem ez volt az első kutatás, amely hasonló összefüggést fedett fel. A Coventry Egyetem 2016-os vizsgálata bebizonyította, hogy a szexuálisan aktívabb férfiak jobb eredményt értek el a szó- és számsor-felelevenítő teszteken.

Az új vizsgálat nem mutatta ki, hogy mi is áll a kapcsolat hátterében. Nem lehetetlen, hogy a mentálisan egészségesebb idősek egyszerűen fizikailag is jobb állapotban vannak, így többször képesek szexuális tevékenységet folytatni.

A szakértők bíznak benne, hogy elemzésüket újabb kutatások követhetik, melyek felfedhetik a neurotranszmitterek és hormonok, például a dopamin és az oxitocin szerepét. Ezek ugyanis megmagyarázhatják a szexuális aktivitás és a jobb agyműködés közti kapcsolatot.

Hayley Wright, a vizsgálat vezetője és a Coventry Egyetem pszichológusa szerint egyelőre csak találgatni tudnak, hogy társadalmi vagy fizikai tényezők állnak-e a háttérben. A befolyásoló biológiai mechanizmusokat mindenesetre alaposabban fel szeretnék térképezni. A szakértő hozzátette, minden egyes újabb felméréssel közelebb kerülnek a jelenség megértéséhez

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik