Tudomány

Tényleg veszélyes a medencében szexelni?

A képzeletünkben izgalmasnak tűnhet a szex a medencében, de rengeteg horrortörténetet hallani bizarr fertőzésekről, amelyeket az ember a vízben kaphat el. Vajon mennyire biztonságos összebújni a medencében?

Az Elite Daily két szakértőt keresett meg, hogy választ adjanak a kérdésre: tényleg veszélyes-e a medencében szexelni.

Megan Stubbs szexológus és biológus szerint egyes szexuális tevékenységek teljesen biztonságosak, mások ugyanakkor veszélyeket rejthetnek. A nemi szervek kézzel történő izgatása például nem okozhat problémát, a behatolás azonban már elősegítheti a fertőzések kialakulását.

A medencében vagy meleg fürdőben történő szexelés nem növeli a terhesség vagy a nemi úton terjedő fertőzések kockázatát. A vegyi anyagok ugyanakkor gyengíthetik a latexet vagy az óvszer burkolatát, az óvszer kilyukadása pedig terhességet vagy nemi úton terjedő fertőzést eredményezhet

– mondta Lakeisha Richardson szülész-nőgyógyász. Az óvszer a hő hatására ráadásul tovább gyengülhet, ezért forró vízben nem ajánlott kísérletezni.

Fontos azt is kiemelni, hogy a víz kimoshatja a hüvelyt, ez pedig igen fájdalmassá teheti a szexet. Bár a folyadék képes csökkenteni a hüvely nedvességét, a spermiumokat nem tartja távol.

Richardson szerint a medencékben gyakori vegyületek, például a klór szintén száríthatják a hüvelyt. A szakértő ezért azt javasolja, hogy a vízi kalandok előtt a nők használjanak hidratáló készítményeket.

Kép: Thinkstock

Stubbs arra is felhívta a figyelmet, hogy a vízben a behatolás növeli a húgyúti, a gombás és a bakteriális hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét. Ha pedig az ember eleve fertőzéssel küzd, a vizes környezet még kellemetlenebbé teheti a tüneteket. A víz ugyanis olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek képesek felborítani a vagina pH-egyensúlyát.

Stubbs szerint éppen ezért az előjátékot követően érdemes elhagyni a medencét,

ha pedig mindenképp a vízben szeretnénk folytatni, alkalmazzunk síkosítót. Fontos, hogy ha óvszert is használunk, ne olaj alapú síkosítót válasszunk mellé, az efféle készítmények ugyanis gyengítik a latexet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik