Tudomány

Ez történik az ember testével, ha nem szexel eleget

A szex hiányát főként a nők szervezete érzi meg, de a nemi aktivitás szüneteltetése a férfiakra is hathat. A szex elmaradása ráadásul nemcsak a testet, hanem a mentális állapotot is befolyásolja.

A Mirror összeállításából az derül ki, hogy a szex hiánya jelentősen hat az ember testére és lelkére.

Főként a nőket érinti

A nemi aktivitás hosszabb szüneteltetése befolyásolhatja a libidót. Sari Cooper szexterapeuta szerint néhány embernél a szex tartósabb elmaradása idővel csökkentheti a nemi vágyat. Ez természetesen csupán az emberek egy részére igaz,

a többség libidója egyre csak nő a nemi élet szüneteltetésétől.

A szex hiányától ráadásul a hüvely falai is gyengülhetnek. Ez főként a menopauzába már belépett nőknél figyelhető meg. Cooper szerint kellően gyakori nemi érintkezés nélkül a vaginafal elvékonyodhat, ez pedig fájdalmassá teheti a későbbi közösüléseket.

Egy másik mellékhatás leginkább az idősebb nőket érinti: a tartósabb szünet miatt a hüvely kifejezetten nehezen válhat nedvessé. Mind a vaginafal elvékonyodásának, mind a szárazság kialakulásának hátterében az ösztrogén nevű hormon hiánya áll.

Kép: Thinkstock

Lauren Streicher szülész-nőgyógyász szerint a fiatalabb nőknél a hormon szintje stabil, így a hüvely szövetei mindig kellően ruganyosak, egészségesek és nedvesek maradnak. 60 év felett azonban a helyzet megváltozik. A szakértő úgy véli, a szex, az önkielégítés, az erotikus könyvek és videók mind segíthetnek a hüvely egészségének megtartásában.

A fiatalabb nőknél a szex hiánya a menstruációt teheti fájdalmasabbá. Bár sokan tartanak tőle, a menzesz során a szexuális aktivitás kifejezetten segíthet enyhíteni a fájdalmakat.

A méh egy izom, és sok nő méhösszehúzódást tapasztal az orgazmus közben, amely felgyorsítja a vér kiáramlását, ami viszont enyhíti a menstruációs görcsöket

– nyilatkozta Streicher. A nemi érintkezéstől ráadásul fájdalomcsillapító hatású endorfin is felszabadul.

A szex elmaradásának természetesen pozitív hatásai lehetnek. Nem meglepő módon szex nélkül a nemi úton terjedő betegségeket sem lehet elkapni, de a húgyúti fertőzések jelentkezésének esélye is jelentősen csökken.

Az adatok alapján az efféle fertőzések a premenopauzában járó nőknél

80 százalékban a nemi érintkezést követő 24 órában alakulnak ki.

A gyakori szex kimutathatóan elősegíti a káros baktériumok terjedését.

A férfiak esetében a hosszabb szexmentes időszakok merevedési zavarokat okozhatnak. Mindkét nemre igaz, hogy a nemi élet sivársága növelheti a stresszt.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik