Tudomány

Meglepő, melyik testrésznek van szerepe a jó szexben

Az orr, mint érzékszerv, igen fontos szerepet tölt be az életünkben, többek közt a párválasztást is segíti. Egy új tanulmány szerint a jó szaglás még a szexet is élvezetesebbé teheti.

Az Archives of Sexual Behavior folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a kifinomultabb szaglással rendelkező személyek nagyobb eséllyel élvezik a szexet – írja az IFLScience. A nők esetében a jobb szaglás az orgazmus elérésének valószínűségét is növeli.

Johanna Bendas, a Drezdai Műszaki Egyetem munkatársa által vezetett vizsgálatban 42 nő és 28 férfi vett részt, az alanyok mind fiatalok és egészségesek voltak. A résztvevőknek először bekötött szemmel kellett különböző szagmintákat felismerniük.

Az alanyok ezután szexuális vágyukkal, tapasztalataikkal és teljesítményükkel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A szakértők többek közt arra voltak kíváncsiak, hogy a vizsgált személyek mennyire élvezik a szexet, milyen gyakran tapasztalnak orgazmust, illetve hogy milyen sokáig tart egy-egy aktusuk.

Miután a kutatók kiszűrték azokat a faktorokat, amelyek befolyásolhatják az eredményeket – például a szexuális orientációt és a kapcsolati állapotot -, a csapat arra jutott, hogy

a jobb szaglás nagyobb valószínűséggel társul élvezetes és gazdag szexuális élettel.

Ennek oka az lehet, hogy a kifinomultabb szaglással rendelkezőkre nagyobb hatást gyakorolnak a szex közben felszabaduló illatok.

Úgy tűnik, hogy a testszagok, például a hüvelyi folyadékok, a sperma és a verejték szaga gazdagítják a szexuális élményt

– írják a szerzők tanulmányukban.

Az elemzés során a szakértők nem találtak összefüggést a szaglás és a libidó, illetve a szexuális teljesítmény között. A vizsgálat ugyanakkor felfedte, hogy a fogamzásgátlót szedő nők szaglása kevésbé érzékeny.

A szagok érzékelésével felszabaduló hormonok növelhetik a szexuális izgatottságot. Az új kutatásban a csapat azt nem mérte fel, hogy a menstruációs ciklus miként is hat a nők hormonális szintjére és szaglására.

A szakértők szerint fontos kiemelni, hogy viszonylag kis mintával dolgoztak. Éppen ezért nem tudtak kiszűrni minden olyan tényezőt, amely befolyásolhatja a szaglást vagy a szexuális viselkedést.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik