Tudomány

Összefüggést találtak a homofóbia és az alacsony intelligenciaszint között

Egy új tanulmány szerint az alacsony kognitív készségek nagyobb valószínűséggel párosulnak homofóbiával. Nem az új tanulmány az első, amely kapcsolatot tárt fel az alacsony intelligenciaszint és az előítéletesség között.

A Queenslandi Egyetem munkatársa, Francisco Perales az intelligenciaszint és az azonos nemű párokhoz való hozzáállás közti kapcsolatokat elemezte – írja az IFLScience. A kutató ehhez korábbi tanulmányok adatait használta fel.

A szakértő szerint az új kutatás az első, mellyel az Egyesült Államokon kívül is sikerült bizonyítani, hogy összefüggés van az alacsony intelligenciahányados és a homofóbia között.

A téma jelentőségének és időszerűségének ellenére kevés tanulmány foglalkozott eddig kifejezetten a kognitív készség és az LMBT-kérdésekkel kapcsolatos attitűdök közti kapcsolatokkal

– nyilatkozta Perales.

Az új tanulmány az Intelligence folyóiratban jelent meg. Perales összesen 11 564 ausztráliai lakos adatait vizsgálta meg korábbi felmérések segítségével. A 2012 HILDA (Household, Income and Labour Dynamics in Australia) például az alanyok kognitív képességeit is elemezte, a 2015 HILDA pedig a résztvevők homoszexualitáshoz való hozzáállását is mérte.

Az analízis összességében azt mutatta, hogy minél kevésbé okos egy ember, annál nagyobb valószínűséggel lesz előítéletes az azonos nemű párokkal.

A kapcsolat különösen erős a verbális képességek vizsgálatakor. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor kizárták az olyan befolyásoló tényezőket, mint amilyen az iskolai végzettség vagy a társadalmi-gazdasági helyzet.

Nem ez az első kutatás, amely hasonló eredményeket hozott. Egy 2012-es angliai elemzés például rávilágított, hogy a gyermekkori alacsony intelligenciaszint felnőtt korban nagyobb valószínűséggel párosul rasszista attitűddel.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik