Tudomány

Okosabb, aki tud morbid dolgokon nevetni

A humoros embereket egyébként is hajlamosak vagyunk intelligensebbnek tekinteni, egy friss kutatás szerint pedig igazunk is van benne: azok, akik sokat viccelődnek, rendszerint okosabbak, de külön igaz ez azokra az emberekre, akik a fekete humort bírják legjobban.

Kutatók számtalanszor bebizonyították már, hogy a humor és az intelligencia kéz a kézben jár együtt, és az sem újdonság, hogy szociális szempontból is sikeresebbek azok, akik képesek magukon és másokon nevetni.

A pozitív humor enyhíti a konfliktushelyzeteket és megerősíti az emberi kapcsolatokat, a negatív humor azonban (mint a szarkazmus vagy a káröröm) inkább az agresszióval és a depresszióval áll kapcsolatban.

Ha bírja a fekete humort, intelligensebb másoknál

Furcsa kivétel a fekete humor – erről a Bécsi Egyetem és a Bécsi Orvosi egyetem kutatói végeztek kísérleteket. 156 résztvevő segítségével lemérték, hogy hogyan reagálnak az alanyok a fekete humort használó rajzfilmekre, majd mindegyiküket besorolták kategóriákba egyrészt aszerint, hogy mennyire tetszett nekik az adott rajzfilm, másrészt

  • verbális és nonverbális intelligencia,
  • értelmesség,
  • hangulatingadozások
  • agresszivitás

alapján.

Kiderült, hogy azok, akik a legjobban reagáltak a fekete humorra, értelmesebbek voltak, jobbnak bizonyultak a verbális és a nonverbális képességeik, nem voltak hangulatingadozásaik és minimális agressziót mutattak.

Agresszívabb, aki humortalan

Érdekes, hogy azok, akiknek a legkevésbé tetszettek ezek a rajzfilmek, azoknak az agressziószintjük magasabb volt, és jellemzőek voltak rájuk a hangulatingadozások is. Nembeli és életkorbeli különbségek sem voltak a fekete humorral kapcsolatban: ugyanezen tulajdonságok illettek férfiakra és nőkre, valamint fiatalokra és idősebbekre is.

Persze a humor és az intelligencia közötti kapocsról nem ez az első kutatás, korábban is bebizonyították már, hogy a humor közvetve megnyitja az agy tanulásért felelős csatornáit, és az általa felszabaduló dopamin a kreatív problémamegoldásban, a munkamemóriában és a hosszú távú memória javításában is szerepet játszik.

(Kiemelt fotó: Pexels)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik