Tudomány

Okosabb, aki tud morbid dolgokon nevetni

Nagy Niki
Nagy Niki

2017. 12. 17. 08:50

A humoros embereket egyébként is hajlamosak vagyunk intelligensebbnek tekinteni, egy friss kutatás szerint pedig igazunk is van benne: azok, akik sokat viccelődnek, rendszerint okosabbak, de külön igaz ez azokra az emberekre, akik a fekete humort bírják legjobban.

Kutatók számtalanszor bebizonyították már, hogy a humor és az intelligencia kéz a kézben jár együtt, és az sem újdonság, hogy szociális szempontból is sikeresebbek azok, akik képesek magukon és másokon nevetni.

A pozitív humor enyhíti a konfliktushelyzeteket és megerősíti az emberi kapcsolatokat, a negatív humor azonban (mint a szarkazmus vagy a káröröm) inkább az agresszióval és a depresszióval áll kapcsolatban.

Ha bírja a fekete humort, intelligensebb másoknál

Furcsa kivétel a fekete humor – erről a Bécsi Egyetem és a Bécsi Orvosi egyetem kutatói végeztek kísérleteket. 156 résztvevő segítségével lemérték, hogy hogyan reagálnak az alanyok a fekete humort használó rajzfilmekre, majd mindegyiküket besorolták kategóriákba egyrészt aszerint, hogy mennyire tetszett nekik az adott rajzfilm, másrészt

  • verbális és nonverbális intelligencia,
  • értelmesség,
  • hangulatingadozások
  • agresszivitás

alapján.

Kiderült, hogy azok, akik a legjobban reagáltak a fekete humorra, értelmesebbek voltak, jobbnak bizonyultak a verbális és a nonverbális képességeik, nem voltak hangulatingadozásaik és minimális agressziót mutattak.

Agresszívabb, aki humortalan

Érdekes, hogy azok, akiknek a legkevésbé tetszettek ezek a rajzfilmek, azoknak az agressziószintjük magasabb volt, és jellemzőek voltak rájuk a hangulatingadozások is. Nembeli és életkorbeli különbségek sem voltak a fekete humorral kapcsolatban: ugyanezen tulajdonságok illettek férfiakra és nőkre, valamint fiatalokra és idősebbekre is.

Persze a humor és az intelligencia közötti kapocsról nem ez az első kutatás, korábban is bebizonyították már, hogy a humor közvetve megnyitja az agy tanulásért felelős csatornáit, és az általa felszabaduló dopamin a kreatív problémamegoldásban, a munkamemóriában és a hosszú távú memória javításában is szerepet játszik.

(Kiemelt fotó: Pexels)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A woman waves a Croatian flag from the window of a house, during a welcome party for Croatian national football team, a day after their Russia 2018 World Cup final football match against France, near the Bana Jelacica Square in Zagreb, on July 16, 2018. 
Croatian media on July 16 hailed their team as heroes after the small country's historic success in reaching the World Cup final where France beat them 4-2. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.