Tudomány
Funny nerd or geek have an idea and holds finger up.

Egy új kutatás szerint a szemüvegesek tényleg okosabbak

24.hu
24.hu

2018. 05. 31. 14:31

Az Edinburgh-i Egyetem új vizsgálata szerint az intelligens emberek 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek olyan génekkel, amelyek rontják a látást.
Korábban a témában:

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rossz látás gyakran társul magas intelligenciával – írja a The Guardian.

Az új kutatásban az Edinburgh-i Egyetem csapata mintegy 300 000 ember kognitív képességeire és genetikájára vonatkozó adatokat mérte fel. Az alanyok változatos korúak voltak, a legfiatalabb 16, a legidősebb 102 éves volt.

A szakértők a vizsgálat során jelentős genetikai kapcsolatot tártak fel az általános kognitív funkciók, a reakcióidő és számos egészségügyi jellemző, például a látás, a magas vérnyomás és a hosszú élettartam között.

A felmérés alapján az intelligens emberek 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel rendelkeztek olyan génekkel, amelyek rossz látást okoznak.

Bár a jó kognitív funkciók nagyobb eséllyel társulnak látási problémákkal, az intelligencia előnyökkel is jár: a tüdődaganat például kisebb kockázatot jelent az intelligens embereknél.

Fontos kiemelni, hogy mindezek csupán genetikai összefüggések. Az, hogy pontosan milyen összetevők is határozzák meg az intelligenciát, gyakorlatilag lehetetlen megállapítani.

Genetikától függetlenül az emberek ugyanakkor hajlamosak elhinni, hogy aki szemüveges, az valóban okosabb. Sőt, a szemüveg-viseléshez az emberek gyakran szorgalmasságot, megbízhatóságot és becsületességet is társítanak. A védőügyvédek éppen ezért szokták ajánlani a védenceiknek, hogy viseljenek szemüveget a tárgyalásukon.

Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a szemüvegek napjainkra miért válnak egyre inkább kiegészítővé, semmint látásjavító eszközként.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.