Tudomány

A testünkben van egy „második agy”, és sokkal összetettebb, mint eddig hittük

A tudósok régóta tudják, hogy a bélrendszerben egy sűrű neuronhálózat helyezkedik el, amely „második agyként" jelentősen befolyásolja a test működését. Szakértők egy csoportja most újabb idegsejtmintázatra bukkant a rendszerben.

A „második agy”, azaz a bélidegrendszer, nagyjából 400 millió hálószerűen elhelyezkedő neuronból épül fel. A rendszer több tucat különböző típusú neurotranszmittert tartalmaz, melyek a gyomor-bél traktust bejárva szállítják az ingerületeket.

A bélidegrendszer az agy után a test második legnagyobb neuroncsoportosulása,

és képes a központi idegrendszertől szinte teljesen függetlenül működni. Bár kommunikál az aggyal, a kapcsolat megszakadása esetén továbbra is működőképes marad.

A bélidegrendszer a döntéshozatalt és a tudatosságot ugyan nem befolyásolja, de az emésztés szabályozásával így is kulcsszerepet játszik az életünkben. Egyes elképzelések szerint a rendszer akár az érzelmeinkre is hathat a különböző hormonok előállításával.

JNeurosci folyóiratban megjelent friss tanulmány most újabb részleteket tár fel a „második agyról” – számol be az IFLScienceNick Spencer, a Flinders Egyetem munkatársa és kollégái vizsgálatuk során új idegmintázatra bukkantak az egerek vastagbelében.

A szakértők szerint ez a ritmikusan összehangolt idegsejtcsoport közvetlenül irányítja azokat az izmokat a bélben, amelyek keresztülpumpálják a rendszeren a székletet.

Magyarán az újonnan azonosított igenmintázat az ürítést koordinálja.

A szakértők a korábban ismeretlen neuronaktivitást idegi képalkotó technika segítségével figyelték meg.

A kutatók tanulmányukban azt írják, a bélidegrendszer a most felfedezett idegsejt-csoportosulással a vastagbél mentén jelentős távolságokat bír átmenetileg irányítani.

Az új eredmények ellenére a „második agy” még mindig messze nincs teljesen feltérképezve. A bélidegrendszer alaposabb megértéséhez további kutatásokra lesz szükség.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik