Tudomány

Indul a grillszezon, de csak óvatosan a sütögetéssel

Az, hogy őseink elkezdték megsütni az elejtett állatok húsát, komoly hatással volt fejlődésünkre. Az évezredek során a sütési technikák egyre kifinomultabbá váltak, a grillezés és a barbecue pedig még napjainkban is igen népszerűek. A kutatások szerint azonban a sütögetéssel egészségre káros anyagok, úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) szabadulnak fel.

A szakértők egy ideje tudják, hogy a PAH-ok veszélyesek az egészségre, és hogy mind a füst belélegzésével, mind a különböző sütési technikákkal készített húsok elfogyasztásával nagy mennyiségű káros anyag kerül az ember szervezetébe. Azt azonban eddig senki sem mérte fel, hogy a bőr mennyiben járul hozzá a vegyületek felszívódásához.

A Pekingi Egyetem és a Csinani Egyetem munkatársai a közelmúltban elvégezték a hiánypótló kutatást – írja az IFLScience. A szakértők 20 férfi önkéntesnél mérték fel a füstből, a táplálékból és a bőrön át történő PAH-felvételt.

Az új adatok alapján a bőrön át több veszélyes vegyület jut be a szervezetbe, mint a közvetlen belégzéssel.

Az Environmental Science & Technology folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, a vizsgálathoz három csoportot alakítottak ki. Hét alany evéssel, légzéssel és bőrön keresztül; további hét csak légzéssel és bőrön át; hat pedig csak bőrön keresztül vett fel PAH-okat a 2,5 órán át tartó sütögetés során. Utóbbi csoportban a résztvevők speciális maszkokat viseltek.

24 órával később az alanyok vizeletmintát adtak. A minták elemzése felfedte, hogy a legtöbb káros vegyület az elfogyasztott hússal jutott be a résztvevők szervezetébe. Bizonyos típusú PAH-ok inkább légzéssel, más vegyületek pedig a bőrön keresztül szívódtak fel. Összességében azonban így is több káros anyag szívódott fel a bőrön át.

Kép: Thinkstock

A kutatók szerint a PAH-felvételt hosszú ujjú felsők és hosszú szárú nadrágok segítségével egy ideig lehet csökkenteni, idővel azonban a ruhák telítetté válnak, a veszélyes anyagok pedig így átjuthatnak rajtuk. Sőt, az öltözékekben felhalmozódhatnak a PAH-ok, ezzel pedig a ruhák tovább növelhetik a felszívódást.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik