Tudomány

Meglepő kapcsolat van a kukoricapehely és az önkielégítés között

A kukoricapehely egy meglehetősen népszerű reggeli élelmiszer, azt azonban kevesen tudják, hogy feltalálója milyen gyógyító hatásokat tulajdonított a tápláléknak.

A kukoricapelyhet John Harvey Kellogg és testvére, Will Keith Kellogg találták fel 1898-ban, miközben granolát akartak előállítani – írja az IFLScience. A kísérlet során egy egyszerű élelmiszer keletkezett, amellyel aztán a Battle Creek Szanatórium pácienseit kezdték el etetni.

Az orvosként és táplálkozási szakértőként dolgozó, igen vallásos John Harvey Kellogg a Hetednapi Adventista Egyház tagja volt. A 20. század fordulóján maga is a „tiszta élet mozgalom” nagy szószólójává vált. A mozgalom a higiénia fontossága mellett az önmegtartóztatás jelentőségét is hangsúlyozta.

Kellogg utóbbit nagyon komolyan vette, feleségével külön ágyban aludtak, és állítólag nem is tartottak fenn szexuális kapcsolatot. Az amerikai orvos természetesen az önkielégítést is ellenezte.

John Harvey Kellogg (kép: Wikimedia Commons/Közkincs)

Kellogg több könyvet is írt, amelyekben a szexualitással foglalkozott. Az Egyszerű tények időseknek és fiataloknak című munkájában a Kezelés önkielégítésre és annak hatásaira című fejezetben például részletesen tárgyalta, hogy miként lehet „kigyógyítani” a megszállott maszturbálókat. A szakértő úgy vélte, hogy a testmozgásra és az étrendre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni.

A zsíros, fűszeres ételekről például azt gondolta, hogy növelik az önkielégítésre való hajlamot, míg az egyszerű élelmiszerek, mint amilyen az általa feltalált kukoricapehely is, segíthetnek a leszokásban.

Így vált a kukoricapehely az önkielégítés elleni harc egyik legfőbb fegyverévé.

Kellogg emellett számos egyéb módszert is kitalált a maszturbálási kényszer „kezelésére”. A fiúknál például körülmetélést javasolt, mert úgy hitte, hogy ezzel meggátolhatják az önkielégítést. Emellett az elektrosokk alkalmazását is hatékonynak gondolta.

Bár ezek alapján Kellogg inkább tűnhet őrültnek, semmit tudós koponyának, valójában számos fontos felfedezésre jutott vizsgálatai során. A bélrendszer mikrobiológiájának tanulmányozásával például számos értékes eredményt ért el.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik