Élet-Stílus
Playful male left hand touching his panties under blue jeans on bed

A maszturbálás nem azt jelenti, hogy tönkrement a házasság

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 11. 25. 21:00

Partner hiányában mindkét nem számára felnőttként is fontos lehet a maszturbálás, de a házasságban és a párkapcsolatokban is előfordulhat, hogy a férfi magához nyúl. A feleség reakciója sokat ronthat a házaséleten.

Az ötvenes években Alfred Kinsey szexológus és biológus jó sok évet töltött azzal, hogy feltérképezze a férfiak nemi működését. Az akkor közzétett Sexual Behavior of the Human Male című könyvében az önkielégítésről is írt. Riportjában rávilágít arra, hogy butaság bármelyik nő részéről az az elvárás, hogy a férje vagy élettársa soha ne nyúljon magához, még nagyobb butaság ezt tiltani. A házas férfiak még az 56-60 éves korosztályban is magukhoz nyúlnak (körülbelül 20 %), a 21 és 55 éves korosztályban pedig a legritkábban a negyvenes házas férfiak igénylik a maszturbálást (25-30 %). Ezek az adatok akkor születtek, amikor még nem volt Pornhub, így az ötvenes évek óta csak nőhetett azoknak a férfiaknak a száma, akik párkapcsolatban, házasságban maszturbálnak.

A maszturbálás semelyik nemnél sem jelent éretlen viselkedést, akkor sem, ha ötvenévesen csinálja valaki.

Az önkielégítés akkor válik a házasság vagy párkapcsolat kárára, ha tartós, és csak és kizárólag az az egyetlen örömforrás. Ha pornófüggés párosul, vagy ha a partner tiltja, és emiatt állandó a bűntudat és szégyenérzet.

Időszakos is lehet

Minden más esetben érthető és teljesen valószerű, hogy a férfi a másik szobában morzsinkálja magát: például a szülés utáni 6 hetes szextilalom alatt sem várható el, hogy ne könnyítsen vágyain a férfi. Az együttélésnek számtalan olyan aspektusa van, amire nem gondolunk, amikor a nagy szerelemben összebútorozunk. Benne van a pakliban, hogy a másik álmában magához nyúl, ahogy az is, hogy napközben amikor egyedül van otthon, vagy éppen elvonul a dolgozószobájába, belenyúl a gatyájába.

Az önkielégítés alapvetően fontos és hasznos a szexuális életben, a pszichoszexuális fejlődés természetes része. A fantáziák, amik előidézik a nemi izgalmat, és amik hatására történik a nemi ingerlés, közvetve fejlesztik a szexuális reagálókészséget. Például azok a férfiak, akik szeretnének hosszabb ideg tartó merevedést, akár 30 percen át, kézi vezérléssel, saját fantáziára gyakorolják a magömlés visszatartását.

Neveltetés kérdése, ki hogyan képes feldolgozni, ha azt látja, élete szerelme, gyereke apja éppen magához nyúl. Vannak olyan nők, akik valóban árulásnak, szinte a megcsalással egyenértékű szörnyű traumának élik meg a látottakat. Ezt a fajta hozzáállást muszáj feloldani, hiszen látható, hogy az önkielégítés az élet természetes velejárója.

Jellemzően olyan nők akadnak ki azon, ha a partnerüket azon kapják, hogy pornót nézett és önkielégített, akik nem igazán nyúltak magukhoz, vagy igen ritkán tették ezt.

Szexmegvonás? Ne!

Ha a feleség vagy élettárs beszólogat az önkielégítés miatt, tiltja azt vagy undorral tekint a férjére, az hosszú távon nagyon rossz hatással lesz a kapcsolatukra. A férfi ugyanis akaratereje teljes csődjeként fogja megélni, ha mégse tudja a kezét a paplan felett tartani. Az se jó, ha a nő prédikációt tart a maszturbálás káros hatásairól, annak hosszú távú veszélyeiről, neadjisten szexmegvonással zsarolja a férfit. Ezzel csak szorongást alakít ki a partnerében. Amennyiben időszakonként van jelen és nem tartósan, ha nem befolyásolja a szexuális élet minőségét és nem párosul függéssel, akkor nincs értelme a szankcióknak.

Nőként tudni kell, hogy hol vannak a határok. Vannak dolgok, amikhez nincs a nőknek közük, és vannak, amikhez a férfiaknak nincs. A párkapcsolat akkor egészséges, ha a két ember meg tudja tartani a saját énjét, ha nem kér egyik fél sem olyan cselekvést a másiktól, ami áldozatvállalással járna, és ami indokolatlan gátlásokat, szorongást okozna.

Ez meg micsoda?

A 24.hu oldalon szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.