Tudomány az élet nagy kérdései
tangled earphones isolated on white background

Miért gabalyodik össze a fülhallgató a zsebben?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 05. 23. 18:01

A fülhallgatók gyakran akár az asztalon is képesek teljesen összegubancolódni, arról nem is beszélve, hogy milyen káosz alakulhat ki egy zsebben.
Korábban a témában:

Dorian M. Raymer és Douglas E. Smith 2007-ben mutatta be azt a tanulmányt, amely felmérte a kábelek összegubancolódásának okait. A vizsgálatban a szakértők különböző merevségű és hosszúságú szálakat helyeztek más-más időre dobozokba – írja a Discover. A kutatók összesen több mint 3400-szor hajtották végre a kísérletet.

A megfigyelések alapján az összetett csomók akár néhány másodperc után megjelenhetnek,

a keményebb és hosszabb kábelek pedig könnyebben összegabalyodnak.

A szakértők a kísérlet adatait felhasználva utóbb számítógépes szimulációt futtattak, hogy kiderítsék, miként alakulhattak ki a csomók.

Az eredmények alapján a csomósodás valószínűségét jelentősen növeli az adott kábel hossza. A 46 centiméteresnél rövidebb szálak például nagyon ritkán gabalyodnak össze, a csomók létrejöttének esélye azonban egészen 150 centiméteres hosszig nő – igaz, a valószínűség a 100 százalékot sosem éri el.

Kép: Thinkstock

Hasonlóan fontos a dobozban (azaz a szimulált zsebben) töltött idő, de a kábel átmérője és rugalmassága is hatott némiképp a gubancolódásra.

Az átlagos fülhallgató hossza 139 centiméter.

Egy ilyen hosszúságú kábel valamivel kevesebb mint 50 százalékos eséllyel csomósodhat össze egy táskaméretű zárt térben.

Raymer és Smith arra is rámutatott, hogy a fülhallgatók Y alakja tovább növeli az összegabalyodás valószínűségét.

Így alakul ki csomó a fülhallgatókban (kép: PNAS)

Hasonló eredményre jutott 2014-ben Robert Matthews, aki diákok segítségével mérte fel a fülhallgatók spontán csomósodását – írja a Daily Mail. A szakértő úgy véli, hogy a fülhallgató két végének rögzítésével jelentősen csökken a gubancolódás esélye.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.