Tudomány

Jövőre újabb forradalmat indítana a SpaceX a rakéták világában

Elon Musk szerint a május 11-én sikeresen debütált új „Block 5" Falcon 9 komoly előrelépést fog hozni a rakéták újrahasznosíthatóságában.

Elon Musk, a SpaceX alapító-vezérigazgatója múlt hét végén egy telekonferencián arról beszélt, hogy legkésőbb jövőre a Block 5 rakéták 24 órával a visszatérésük után már ismét használhatóak lesznek – írja a Space.com. Musk kiemelte, az egy napon belüli újraindítás nem lesz egyszerű, hiszen a személyzetnek 24 órája lesz arra, hogy visszaszállítsa a rakétát a felbocsátási helyre, és ráerősítse az újabb rakományt.

A SpaceX-nél úgy vélik, hogy az újrahasznosítható rakéták jelentősen csökkenthetik az űrkutatás költségeit – nem véletlenül fejlesztették ki a Falcon 9-et. Napjainkban az űrtechnológia meglehetősen drága, ilyen árak mellett pedig nehéz lesz megvalósítani az olyan ambiciózus terveket, mint a Mars kolonizálása.

A vállalat eddigi újrahasznosításai közt meglehetősen sok idő telt el. Az április 2-án felbocsátott rakéta például azt megelőzően 2017 augusztusában járt küldetésen. Musk szerint azonban cége egyre tapasztaltabbá fog válni az újrahasznosításban.

A Block 5 rakéta ráadásul számos fejlesztést tartalmaz elődjéhez képest. A leszállást segítő rácsszárnyak például jóval ellenállóbbak lettek, az első fokozat hőpajzsa pedig nagyobb forróságot is kibír. Az új Falcon 9 a fejlesztéseknek köszönhetően alaposabb ellenőrzés nélkül is tíz alkalommal repülhet – elődjei maximum kétszer indulhattak orbitális misszióra.

Valóban minden szempontból jobb, mint a Block 4

– nyilatkozta Musk, hozzátéve, hogy a rakétát arra tervezték, hogy a lehető legmegbízhatóbb legyen.

A SpaceX feltételezhetően 30-50 Block 5-öt fog építeni, melyek összesen mintegy 300 küldetésben vehetnek részt. Valószínűleg ezek lesznek a Falcon 9 legutolsó repülései, ugyanis a rakétát a Falcon Heavyvel együtt a közeljövőben szeretnék visszavonultatni, hogy a Big Fucking Rocket fejlesztésére koncentrálhassanak.

(Kiemelt kép: Official SpaceX Photos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik