Tudomány

SpaceX által inspirált rakétát építenek az oroszok

A Roszkozmosz elfogadta az új, SpaceX által inspirált rakéta terveit. A szerkezetet előreláthatóan 2024-ben fogják először felbocsátani.

Az Orosz Szövetségi Űrhivatal (Roszkozmosz) szerdán jelentette be, hogy elfogadták a következő Szojuz, a közepes teljesítményű Szojuz-5 hordozórakéta dizájntervét – írja az Index.

A nagyjából 60 méter hosszú, 4 méter átmérőjű, 530 tonnás és kétfokozatú szerkezet 15-18 tonna hasznos terhet lesz képes alacsony Föld pályára állítani. Így a második fokozatra szerelt kapszulától függően a rakéta személyzetet vagy felszerelést is eljuttathat a Nemzetközi Űrállomásra.

Az RT szerint a Szojuz-5 rakéta egy jóval nagyobb teherbírású, mélyűri küldetésekre is alkalmas eszköz alapját jelenti majd.

A terv bizonyos elemeit, így az újrahasznosítható első fokozatot, illetve az összeilleszthető rakétákat az orosz mérnökök a SpaceX-től és a Falcon Heavy-től merítették.

Az első Szojuz-5-öt előreláthatóan 2024-ben fogják felbocsátani, a nehezebb verzió pedig egy évtizeden belül indulhat el.

A Roszkozmosz a terv elfogadása mellett azt is bejelentette, hogy az új rakéta miatt korszerűsíteni kell a bajkonuri űrközpont Zenit-M kilövőállását.

A Szojuz rakétacsalád komoly múltra tekint vissza, az első repülésre 1966-ban került sor. Azóta a rakétákat több mint 1700 alkalommal bocsátották fel, és csak ritkán fordult elő, hogy üzemzavar jelentkezett volna, halálos balesetet pedig sosem dokumentáltak.

A rakétákat egyébként nemcsak az orosz űrhivatal, hanem egyéb szervezetek, így az Európai Űrügynökség és a NASA is használja.

(Kiemelt kép: Twitter/РОСКОСМОС)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik